Wine-drive-thru in Breda per direct verboden

videoBREDA - Nog geen anderhalve dag heeft de wine-drive-thru geduurd van Wijnkoperij La Persistance in Breda. Handhavers van de gemeente staken er vrijdag een stokje voor. Reden: La Persistance is een groothandel en mag niet rechtstreeks verkopen aan particulieren. 

La Persistance levert normaal vrijwel uitsluitend aan de horeca en ziet die omzet nu wegvallen. Eigenaar Huub van den Muijsenberg bedacht daarop het drive-thru-concept, waarbij consumenten met hun auto langskomen en zonder dat ze hoeven uitstappen een doosje wijn kunnen kopen. 

Het idee kreeg veel bijval. “Er is erg enthousiast gereageerd en het was het ook gelijk heel druk", aldus Van den Muijsenberg.  De eerste verkoopdag was donderdag en vrijdagmiddag was de actie weer gestart. Toen kwamen handhavers van gemeente echter vertellen dat de drive-thru per direct verboden is.

“We vinden het een creatieve actie, maar het is niet toegestaan. Wij moeten een lijn trekken. Dit is ook juridisch niet houdbaar,” aldus een woordvoerster van de gemeente. 

Handhavingsverzoeken

Bij de gemeente waren diverse handhavingsverzoeken binnengekomen van onder andere een slijter in Breda en ook de  Koninklijke SlijtersUnie had aan de bel getrokken. 

Van den Muijsenberg is erg teleurgesteld: “Er zijn blijkbaar ondernemers in Breda die ons dit niet gunnen. Ik had ook niet het idee dat dit niet mocht, want ik heb wel meer particuliere klanten.”

Makro

Ondertussen mogen groothandels als Makro wél aan particulieren verkopen. “De landelijke overheid heeft daar een ontheffing aan verleend omdat het daar vooral levensmiddelen betreft”, aldus de woordvoerster van de gemeente. 

De wine-drive-thru bij het pand van La Persistance in Breda mag van de gemeente niet verder gaan.
Volledig scherm
De wine-drive-thru bij het pand van La Persistance in Breda mag van de gemeente niet verder gaan. © La Persistance

In samenwerking met indebuurt Breda