Volledig scherm
Het Willem Alexanderplein in Teteringen. Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs © Joyce van Belkom

Willem Alexanderplein in Teteringen: wat gaat er gebeuren?

TETERINGEN - Al jaren vormt het Willem Alexanderplein in Teteringen een doorn in het oog van omwonenden. Het verloedert: van levendigheid is weinig sprake. Er moet een impuls gegeven worden aan het zieltogende plein, maar hoe? 

De gemeente probeerde de verschillende visies op te halen tijdens ontwerpateliers. Maar…de meningen blijven verdeeld. Zo zijn er plannen voor een gezondheidscentrum op het plein: omwonenden zien daar niks in. Het college van B en W was van plan komende week de knoop door te hakken, maar ziet daar nu vanaf. De besluitvorming volgt pas na de kerstvakantie. 

Gezondheidscentrum ‘De Kuyl’

Volledig scherm
© RON MAGIELSE

Huisartsenteam Teteringen wil graag uitbreiden. In een gezondheidscentrum op het plein zouden de artsen, samen met onder andere een tandarts en een fysiotherapeut, het een nieuw ‘zorghart’ van Teteringen willen maken. Een gebouw van duizend tot 1400 vierkante meter. Waarom daar? Omdat het volgens de artsen op een ‘centrale, goed toegankelijke plek’ in het dorp ligt, valt te lezen in de plannen. De huisartsen in kwestie wilden geen extra toelichting geven op het initiatief. ,,We wachten het collegebesluit af.”

Een ‘vrij’ en ‘open’ plein

Omwonenden van het plein hebben zich verenigd in Werkgroep Mooi Willem-Alexanderplein. De bebouwing zien ze niet zitten, vertelt voorzitter Bas Maassen. Hij woont in Residentie Azurée, pal op het plein. ,,Het weidse uitzicht was een van de redenen dat ik de woning kocht”, vertelt hij. Maassen maakte, samen met zes andere leden van de werkgroep, een plan voor het plein. ,,Dat er iets moet gebeuren staat buiten kijf”, stelt hij. Maar: ,,We moeten de historie van het plein behouden: de doorkijk en het zicht op de kerk. Dichtbouwen kan niet de bedoeling zijn. We zien daarom zelf een groen en open plein voor ons, waar ontmoeten, verbinden en verblijven centraal staan. Het moet weer gaan bruisen. We zijn niet tegen een gezondheidscentrum, maar tegen een centrum midden op het plein. Plaats het centrum desnoods in het oude Rabobankgebouw en breidt dat pand uit.” Daarnaast: ,,Wat gaat er gebeuren met de parkeerdruk? Dit gezondheidscentrum gaat er echt niet voor zorgen dat het hier gaat bruisen.”

Woningen in de winkels

Volledig scherm
Winkelpanden aan het Willem Alexanderplein in Teteringen © Saminna van den Bulk

Onder de woningen van Residentie Azurée is een winkelstrip te vinden, maar de panden staan bijna allemaal leeg. Daar wil eigenaar Kroonenberg Groep verandering in brengen: het vastgoedconcern wil de panden transformeren in zes woningen. Want: ,,Het Willem-Alexanderplein in Teteringen floreert niet voor ondernemers”, schrijven zij aan de gemeente. Of het gaat om koop- of huurwoningen is nog niet bekend. Volgens Kroonenberg Groep zullen woningen zorgen voor ‘levendigheid’ aan het plein en een ‘kwaliteitsverbetering’.

B&B:

Volledig scherm
Het oude Rabobankgebouw aan het Willem Alexanderplein in Teteringen © Saminna van den Bulk

Ook zijn er plannen om het oude pand van de Rabobank om te toveren tot een bed and breakfast. Het gebouw van 1000 vierkante meter is van de gemeente. Over de plannen meldt een woordvoerder: ,,Daar kan ik geen uitspraken over doen. Daar moet nog een beslissing over genomen worden door het college, dat gebeurt 19 december.”

Na de kerstvakantie wordt dus duidelijk welk van de plannen daadwerkelijk uitgevoerd gaat worden. ,,Ik ben blij dat het college eindelijk de knoop doorhakt”, is het enige wat Hein Antonissen, voorzitter van de dorpsraad van Teteringen, er over wil zeggen. Eerder liet de dorpsraad zich positief uit over het gezondheidscentrum. Bas Maassen van de Werkgroep Mooi Willem Alexanderplein: ,,Gelet op de moeizame communicatie met de gemeente, hebben de bewoners weinig vertrouwen in de besluitvorming van het college. Maar we hebben genoeg medestanders in Teteringen voor ons plan om het plein vrij te houden. We zullen de bebouwing desnoods aanvechten.” 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda