Volledig scherm
De Wilhelminastraat op een foto uit 2017. Vorig jaar is een deel van de straat opnieuw ingericht, terwijl een andere deel momenteel wordt aangepakt. © Google Streetview

Wilhelminastraat wil duurzame koploper worden

BREDA - De Wilhelminastraat in Breda heeft de ambitie om de eerste C02-neutrale winkelstraat van de stad te worden, en misschien wel van het land. 

De plannen zijn nog in een pril stadium, maar het initiatief kan op enthousiasme rekenen van de gemeente. Sinds deze week is het ook omarmd door adviesbureau BRO. “We gaan onderzoeken of we een landelijke pilot met de Wilhelminastraat kunnen starten,” aldus directeur Guy Kersten van BRO, dat zich bezig houdt met ontwikkeling van binnensteden. 

Winkels en horeca

In de Wilhelminastraat zijn vooral winkels en enkele horecazaken gevestigd, met daarboven woningen.  De straat telt 41 panden met 32 eigenaren. Sinds vorig jaar is de straat een BIZ (Bedrijven Investeringszone), waarin alle eigenaren verenigd zijn. “Daardoor kunnen we gezamenlijk zaken goed aanpakken. Dat heeft al geleid tot plaatsing van enkele camera's en er zijn leidingen gelegd als voorbereiding voor glasvezel. Nu willen we doorpakken op duurzaamheid,” aldus Coen Bastiaansen, eigenaar van de winkel Gastronoom en BIZ-voorzitter. 

Na contact met een deskundige over de mogelijkheden een C02-neutrale straat te realiseren, is Bastiaansen andere ondernemers gaan polsen. Vervolgens heeft  hij er over gesproken binnen het Ondernemersfonds (waar hij bestuurslid is) en met de gemeente. Daarna heeft de gemeente BRO en de Wilhelminastraat aan elkaar gekoppeld. 

Warmtepompen

Hoe de straat C02-neutraal moet worden, kan Bastiaansen nog niet exact aangeven. “Dan moet je denken aan een installatie met warmtepompen of warmte-koude opslag.  Daar worden alle panden dan op aangesloten,” aldus Bastiaansen. Het vereist een forse investering, erkent hij. “Maar er zijn subsidies te krijgen en we verdienen het terug omdat de energierekening lager wordt.” 

Ook directeur Kersten van BRO kan nog weinig zeggen over de technische kant . “Als het tot een pilot komt zullen wij vooral als procesbegeleider optreden en partijen bij elkaar brengen. Hier zitten veel aspecten aan, ruimtelijk, financieel , milieutechnisch.” 

Imago

Volgens Kersten zijn er elders in het land wel enkele vergelijkbare initiatieven maar die zijn ook nog in een pril stadium. Volgens zijn BRO-collega Nienke van Gerwen (adviseur retail) zou het imago van de straat verder versterkt worden door het project: “De Wilhelminastraat heeft hoogwaardige winkels en een doelgroep die duurzaamheid belangrijk vindt. Als dit collectief wordt opgepakt, krijgt de uitstraling van de straat een extra boost.”

 1. Ruim 500 NAC-supporters als één blok richting NAC
  video

  Ruim 500 NAC-supporters als één blok richting NAC

  BREDA - Als een Romeinse eenheid, letterlijk vierkant achter een geel en zwart spandoek met ‘The Yellow Army’ als opdruk, schuifelen de NAC-supporters richting het Rat Verleghstadion. Massaal. Zo’n vijfhonderd waren het er; nog zo’n tweehonderd NAC’ers zwermen eromheen met de fiets. ‘Achter de vlag’, wordt gescandeerd; de eenheid moest koste wat het kost bewaard blijven, als signaal naar het loshangend zand dat NAC hedentendage op het veld laat zien.
 2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

  'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

  BREDA - Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

'Als NAC zaterdag niet wint van FC Groningen kan het handhaving vergeten'

 • Eens (88%)
 • Oneens (12%)
4104 stemmen