Volledig scherm
Tom Hayes, regioverslaggever. © Jan Stads / Pix4Profs

Wij gaan vasten. Doe mee!

Etten-Leur - Vasten. Eigenlijk best wel weer hip. We noemen het alleen niet meer zo. Tegenwoordig heet het detoxen - liefst op Ibiza of ander exotisch oord - of unpluggen, waarbij we social media links laten liggen. En had het vroeger een religieuze achtergrond, tegenwoordig vasten we omdat we kilo’s kwijt willen raken, minder willen drinken of vinden dat we geleefd worden door social media. Én, heel belangrijk, we doen het helemaal vrijwillig.

Zes verslaggevers van de BN DeStem vinden het ook tijd om iets te laten staan. Waarom? Dat leggen ze hiernaast uit. Opvallend genoeg meldden zich meer collega’s aan om mee te doen. Blijkbaar raakte het idee om te vasten toch een snaar. Het lijkt of we een beetje genoeg hebben van al die overvloed die ons voortdurend omringt. We willen rust. Niet bezig hoeven zijn met de volgende aankoop of het zoveelste pushbericht. En we willen bewuster eten en drinken voor een gezonder lijf.

Vanaf 1 maart tot en met Paaszaterdag laten deze zes verslaggevers iets staan. En daar gaan ze over schrijven, in de krant en in een blog op bndestem.nl . Maar dat doen ze niet alleen: ze zoeken allemaal een lezer die met hen mee wil vasten en daar ook over wil schrijven. Voor de broodnodige morele steun en als stok achter de deur. Want het zal best afzien zijn. En met de billen bloot.

Wilt u meedoen? Stuur dan voor 18 februari een mail naar internet@bndestem.nl. Vertel ons met welke verslaggever u mee wilt vasten, waarom en wat het betekent om zes weken lang (zes en een halve, om precies te zijn) af te zien. De zes leukste aanmeldingen gaan met de BN DeStemmers aan de slag. Ze corresponderen met hen via een blog op bndestem.nl over hun ervaringen en komen wekelijks in de krant.

Wie durft? Wij zijn razend nieuwsgierig.

Nicole Andries:
Het eerste wat ik elke ochtend doe, is Twitter openen op mijn telefoon. Nieuws slurpen. En met de tweets spoelen ook de meest uiteenlopende emoties over me heen: verbazing, ergernis, blijdschap, bewondering. Al die prikkels zijn verslavend. Dus kijk ik ook op Twitter terwijl ik mijn tanden poets, op de wc, voor een stoplicht, in een lift... wanneer eigenlijk níet? Nou: tussen carnaval en Pasen, dus. En dan kijk ik ook niet op Instagram en Pinterest, twee andere sociale media waar ik dagelijks gebruik van maak. Alleen sportapp Strava mag ik houden, van de baas. Hoe zou dat zijn? Leeg en saai? Of misschien juist lekker rustig?

Tom Hayes:
Paniek toen vanochtend de trailer voor het nieuwste seizoen van Netflix-serie Stranger Things voorbijkwam. Want: die serie verschijnt toch niet tijdens mijn vastenperiode? Gelukkig: releasedatum Halloween. Pfoe. Na carnaval gaat het tv-scherm zes weken lang op zwart. De afstandsbediening raak ik niet aan. En nee, series, films en programma's op m'n iPad kijken zit er ook niet in. Is de bedoeling althans. Een helse taak voor een serie-nerd als ik. Netflix? Been there, done that. Sinds kort abonnee van de seriedienst van Ziggo. Heb kijkclubjes. En elke aflevering die ik zie, geef ik keurig een cijfer op IMDb, de Internet Movie Database. Geen idee wat ik met de gewonnen tijd moet. Een boek lezen? Sporten? Mentaal voorbereiden op het nieuwste seizoen Game of Thrones? Zucht. Hodors opdracht was peanuts vergeleken met de mijne...

Ine Cup:
Ik zie er nu al tegenop, maar ga het wel doen. Koffie laten staan. Dik zes weken lang, óók op zondag. Want als ik mag zondigen, trek ik die zes dagen nog wel. Maar helemáál niet, dat is een straf. Want ik ben een liefhebber, drink het zwarte goud heel de dag door. Vooral 's ochtends, omdat ik het dan zo lekker vind. 's Middags omdat ik even die oppepper nodig heb. En 's avonds omdat er na het eten niets gaat boven een straffe bak. Met pure chocola. Thee? Mwah. Soms, voor de dorst. Of als ik zoveel koffie op heb dat ik hartkloppingen krijg. Daarom probeer ik het eens een poosje zonder. Want zoveel koffie, dat kan toch niet goed zijn?

Pricilla Molle:
Vorig jaar had ik hetzelfde voornemen. Januari zou een alcoholloze maand worden. Totdat ik een week na Oud & Nieuw een club binnenstapte en het eerste wat de barman zei: ,,Hee, ben je er weer? Hier gratis shotjes voor jou!" Ik ben nog nooit zo stomdronken thuisgekomen. Daar ligt mijn probleem. Ik ben niet verslaafd aan alcohol, maar mijn sociale leven bestaat wel grotendeels uit uitgaan. Ik kan moeilijk 'nee' zeggen tegen gezelligheid. En ja, alcohol en gezelligheid zijn voor mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dus het wordt nog een hele uitdaging om niet te drinken, maar tot aan Pasen wel alle bandjes, feestjes en festivals (inclusief eigen verjaardag) af te gaan.

Dennis Kas:
Mijn leven draait om vlees. Serieus? Nee, nu overdrijf ik. Toch? Hm, nu ik er zo over nadenk; al jaren eet ik elke dag wel een maaltijd met vlees. Pasta met gehakt, rijst met kip, aardappelen met bief. Zelfs mijn salades zijn niet compleet zonder bacon. Dan heb ik het nog niet over mijn 'vaste abonnement' bij afhaalrestaurants: hamburgers, spareribs, shoarma. 'Carnivoor' is in mijn geval een understatement. Varkenshaas, kogelbiefstuk of een lekker schnitzeltje. Je kunt me ervoor wakker maken. Maar nooit sta ik erbij stil waar dat vlees vandaan komt. Nooit denk ik aan dierenleed. Daar komt vanaf nu verandering in. Veertig dagen lang ga ik vegetarisch eten. Want zelfs een carnivoor als ik kan best zonder vlees. Toch?

Susanne den Boer:
Wat heb ik nu toch weer gezegd! Ruim zes weken lang geen kleding kopen. 'Wat is daar nu moeilijk aan', hoor ik u denken. Maar geloof mij: dat is voor mij een hele uitdaging. Niet dat we kleding nodig hebben. Mijn eigen kledingkast en die van mijn kinderen zijn goed gevuld. Te goed misschien wel. En toch laat ik me keer op keer verleiden tot nieuwe aankopen. Omdat dat jurkje gewoon té schattig is, of die spijkerbroek zo stoer. Maar vanaf 1 maart gaat de hand op de knip. Ik wil mezelf laten zien dat ik sterker ben dan de verleiding. En inzichtelijk maken hoeveel ik overhoud als ik een maand niets koop. Ik ben nu al benieuwd!

Volledig scherm
Linksboven, met de klok mee: Tom Hayes, Nicole Andries, Pricilla Molle, Susanne den Boer, Dennis Kas en Ine Cup. © Jan Stads / Pix4Profs
Volledig scherm
Ine Cup, algemeen verslaggever. © Jan Stads / Pix4Profs
Volledig scherm
Nicole Andries, eindredacteur. © Jan Stads / Pix4Profs
Volledig scherm
Susanne den Boer, eindredacteur en online redacteur. © Jan Stads / Pix4Profs
Volledig scherm
Pricilla Molle, webredacteur. © Jan Stads / Pix4Profs
Volledig scherm
Dennis Kas, webredacteur. © Jan Stads / Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda