Volledig scherm
© Wim Van Den Broek

Wie Wat Waar: 50-jarig bestaan Wernhoutse basisschool

wernhoutWERNHOUT - Niet zo heel vaak kwamen onze oud-fotografen Ben Steffen en Thom van Amsterdam in het Baroniegebied in actie. Maar de vorige week geplaatste zoekopdracht was, getuige de reacties, gemaakt in het 'verre' Wernhout.

Harold Jochems is de eerste die ziet dat het boemeltje door de Dahliastraat tuft. ,,Het is het hoofd van de school, de heer Mutsters, die achter de trein loopt.'' Ook Frans Vermeulen herkent het toenmalig hoofd van de basisschool maar volgens hem trekt de vrolijke stoet bij de momentopname door de Pastoor Bielarsstraat in hetzelfde Wernhout. ,,De foto is waarschijnlijk genomen ter gelegenheid van een bestaansjubileum van de basisschool.''

Sprundelaar Jan de Jong heeft het krantenknipsel uit die tijd nog. ,,Stad en Streek-editie van 6 juni 1980. De foto is genomen in de Bielarsstraat te Wernhout en wel bij het 50-jarig bestaan van de Sint Jozefschool.'' Hij weet nog dat er een hele week feest gevierd werd.

Zo kwam bisschop Ernst naar het dorp voor een eucharistieviering en was er een rondgang door het dorp met fanfare Wernhout Vooruit voorop. Verder stond er een reünie met oud-leerlingen vanaf 1930 op de rol. ,,De hele eerste juniweek was ingeruimd voor de festiviteiten en ook het schoolreisje zat erin."

Op vrijdag 6 juni stond een Vlaamse kermis op het schoolplein. De Jong: ,,Door de straten van Wernhout reed het Belgische treintje 'De Nieuwmoerse Expresse'. Die staat op de foto.'' De kinderen in de trein kan hij zich niet direct voor de geest halen. Wel dat de leerkrachten een aantal malen het toneelstuk 'De huistiran' van Godfried Bomans speelden voor kinderen, ouders, personeel en genodigden.

,,Eregast was pater Jan Baptist oftewel Arnold Bomans, de broer van Godfried.'' Hij woonde in het trappistenklooster in Zundert.

In samenwerking met indebuurt Breda