Volledig scherm

Wie steekt straks de eerste legale Bredase joint op?

COLUMNDat kan een mooi feestje worden over twee jaar, als het eerste legaal geteelde zakje wiet over de toonbank van een Bredase coffeeshops gaat. Ik stel voor dat we het gaan vieren met een groot Blowin’ in the Park-festival in het Valkenberg. Zetten we daar wat hiphop- en reggaebandjes weg en sluiten af met het nederwietlied van Doe Maar. Worden we in Breda een keer gezellig stoned in plaats van zat.

Waar ik wel benieuwd naar ben, is of er straks wiettoerisme op gang gaat komen naar Etten-Leur. Daar is dan nog de enige coffeeshop in de regio die illegaal geteelde wiet verkoopt. In Breda gaan immers alle shops meedoen aan het experiment met ‘staatswiet’. In Arnhem gebeurt dat ook en ik las in De Volkskrant dat coffeeshopklanten daar niet blij mee zijn. De Arnhemmers vrezen in hun keuze beperkt te worden. ‘Dan ga ik wel naar Doetinchem’, aldus een van de blowers. En Etten-Leur is toch een beetje het Doetinchem van West-Brabant.

Quote

Worden we in Breda een keer gezellig stoned in plaats van zat.

Paul Verlinden

Er zitten wel meer haken en ogen aan. De wiet die de Bredase shops gaan verkopen, zal hier niet worden geteeld. Bedrijven die dat - onder overheidstoezicht - gaan doen, moeten daarvoor naar een andere gemeente. De overheid geeft de vergunning af, maar laat daarbij het advies van de burgemeester van betreffende gemeente zwaar wegen. Niet overal zullen ze een burgemeester hebben als Paul Depla die zijn nek uitsteekt en zich hard maakt voor de proef.

Maar laten we er van uitgaan dat straks toch ergens in een polder tussen pakweg Zwingelspaan en Zoutelande een megakas staat waar hennepplanten in volle glorie legaal staan te groeien. Dan vind ik dat Depla de eerste officiële aankoop in een Bredase coffeeshop moet doen. Symbolisch dan, want Depla bezweert - en ik geloof hem - dat hij nog nooit hasj of wiet heeft gerookt.

Wel zou het mooi zijn als PvdA’er Depla - met ambtsketting- de eerste legale joint op zijn minst aansteekt. En dat VVD-wethouder en ex-officier van justitie Greetje Bos - gekleed in een kek mantelpakje - dan de eerste hijs neemt. Dat zou letterlijk en figuurlijk een nieuw tijdperk in luiden. En zeker dé foto van het jaar worden.

In samenwerking met indebuurt Breda