Volledig scherm
Prinsenkade, Breda. © Johan Wouters / Pix4Profs

Wethouder Adank verrast door acties taxichauffeurs Breda

Taxi BredaBREDA – Wethouder Boaz Adank was best wel verrast door de wilde staking en blokkade door een vijftigtal taxichauffeurs in de nacht van vrijdag op zaterdag. ,,We zijn in gesprek met twee taxi-organisaties en hebben volgende week een vervolgafspraak.’’ Dreigementen van blokkades legt hij naast zich neer. Woordvoerder Samir Chikar zegt namens de stakers teleurgesteld te zijn in de wethouder.

De taxichauffeurs blokkeerden in de nacht van zaterdag op zondag de Prinsenkade goeddeels, de Oude Vest en het station, veroorzaakten een claxonconcert en vervoerden tussen 2.00 en 5.00 uur geen publiek. Zij vinden dat de gemeente te gemakkelijk snorders toelaat en chauffeurs uit andere steden, die de beste ritjes afpikken, de stad niet kennen en de Bredase chauffeurs een slechte naam bezorgen.

Ook willen ze het vignettensysteem terug zoals het al enkele jaren met carnaval geldt, wat goed werkt om chauffeurs uit onder meer de Randstad te weren, die voor overlast hebben gezorgd.

'Lastig praten'
De meeste deelnemers aan de wilde staking zijn volgens de wethouder niet aangesloten bij het Taxicollectief of bij het Taxigilde, waar hij mee in gesprek is. ,,Dat maakt het lastig praten’’, zegt wethouder Boaz Adank. Hij heeft vrijdagavond met de vertegenwoordiger van het Taxigilde gesproken, die in principe tevreden is over de afspraken en het vervolg, met onder meer een bezoek aan Den Bosch waar met een bruikbare verordening wordt gewerkt.

Adank bestrijdt dan ook dat er niets gebeurt. ,,We zijn actief op snorders en agressieve werving op straat. Daar moeten en gaan we meer aan doen, zodat politie en boa’s kunnen ingrijpen en een vignet afnemen. Daar zijn we over in gesprek’’, zegt hij.

Concurrentie
De wethouder zegt wel moeite te hebben met marktbescherming, zoals een deel van de chauffeurs wil. ,,De Taxiwet laat concurrentie toe. De chauffeurs willen Breda op slot. Het vignet is een extra criterium, maar de chauffeurs willen naast stratenkennis op kwaliteit en gedrag testen. Hoe kun je dat handhaven’’, vraagt hij zich af. De wethouder zegt de zorgen te begrijpen en ziet in het protest een belangrijk signaal. ,,Maar anders dan in gesprek gaan kan ik niet.’’ Met de aangekondigde blokkades zegt hij niets te kunnen. ‘’We zijn er wel scherp op. Staken is een recht, maar de openbare orde mag niet in het geding komen.’’

Samir Chiker zegt dat de woede van de chauffeurs juist is gekomen doordat de wethouder in een overleg afgelopen donderdag de regeling met het vignet van de tafel veegde. ,,Ik ben in 2012 begonnen met meer regels meer kwaliteit. Met wethouder Akinci kwamen we tot een prima regeling. Die werd nu van tafel geveegd. Daarom zijn de drie taxi-organisaties Taxigilde, Taxicollectief en Peuttax uit het overleg weggelopen. Dit is de derde wethouder en dan kunnen we weer opnieuw beginnen.’’ Chiker bestrijdt dat de stakers vooral individuen zijn. ,,Veruit de meesten zijn juist wel aangesloten.’’

Imago
Hij zegt nog niet te weten wat de chauffeurs zaterdagavond gaan doen. ,,We willen niet dat het publiek de dupe is. Het is ook slecht voor het imago van Breda. Gelukkig was er veel begrip en konden mensen die het koud hadden zich ook wel even in een auto warmen.’’

In samenwerking met indebuurt Breda