Volledig scherm
Als regen uitblijft, staat ook de Bredase Kogelvanger droog. © foto Marjolijn Eikelenboom

West-Brabantse natuur
snakt ook naar water

BREDA - Brabantse waterschappen nemen noodmaatregelen die voorkomen dat de natuur onherstelbare schade oploopt door de extreme droogte.   

Probleem

Zo mogen boeren in West-Brabant nu niet meer pompen uit de Aa of Weerijs. Uit Hollandsch Diep en Marklvlietboezem wordt extra water ingelaten om de polders te voorzien. ,,Dat lukt nog aardig, maar de hoger gelegen zandgronden worden een probleem", zegt een woordvoerder van Brabantse Delta.

Dat waterschap (21 gemeenten) houdt de weersvoorspellingen angstvallig in de gaten omdat de regenval van dinsdagmacht nauwelijks effect heeft gehad. Het waterpeil in beken, sloten en rivieren blijft dalen. Drinkwater is er nog voldoende, omdat dat uit diepere lagen wordt gepompt.

Noodgreep

Brabantse Delta overweegt als noodgreep water uit het Wilhelminakanaal naar andere plaatsen te leiden omdat flora en fauna in geding zijn. Op veel plaatsen sterven vissen en waterplanten. Oevers en kaden drogen gevaarlijk uit en kunnen scheuren. Ter bewaking zijn er nu extra inspecties. 

Met stuwen probeert het schap water zolang mogelijk op zijn plek te houden, vispassages tussen verschillende stromen worden afgesloten, bij verscheidene schutsluizen voor het scheepvaartverkeer gelden beperkingen om zo min mogelijk water te verplaatsen. 

Gevaarlijk

Bijkomende problemen voor waterschap Brabantse Delta zijn de gevreesde blauwalg en botulisme dat niet alleen gevaarlijk is voor watervogels en vissen, maar ook voor mensen die het buitenwater in willen. Op de website van het waterschap staan waarschuwingen en informatie over plaatsen waar het al dan niet gezond genoeg is om te zwemmen.

Volgens de waterschappen die gisteren met de provincie Brabant overleg voerden, zijn de problemen in Oost-Brabantse natuurgebieden groter dan in het westen.  Zo wordt vis vanuit de verdroogde Oude Aa overgebracht naar het Kanaal van Deurne. En de beek in het Dommeldal is met inzet van pompen aangevuld om te voorkomen dat kokerjuffers, waterwantsen en kevers bij gebrek naan stromend water uitsterven. 

Volledig scherm
© vrij

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3486 stemmen