Volledig scherm
Een onderzoeker schept rubberkorrels van een kunstgrasveld. © ANP

West-Brabantse clubs blijven voorzichtig na RIVM-rapport rubberen kunstgraskorrels

ETTEN-LEUR - Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft dan wel geconcludeerd dat voetballen op rubberen kunstgraskorrels - ook wel rubbergranulaat - veilig is, niet alle West-Brabantse voetbalclubs sluiten zich daar meteen bij aan.

Verklaring
,,Ik wil eerst een schriftelijke verklaring van de gemeente Moerdijk dat de velden schoon en veilig zijn’’, zegt Rien van Venrooy, voorzitter van voetbalclub Virtus uit Zevenbergen. Virtus gooide de kunstgrasvelden rigoureus dicht na een oproep van professor Bob Löwenberg in november.

Vanavond komt het Virtus-bestuur bij elkaar om het RIVM-rapport te bespreken en een standpunt te bepalen, maar toch is de mening van de gemeente - eigenaar van de velden - doorslaggevend, zo meldt Van Venrooy. ,,Onze velden zijn altijd open voor kinderen die erop willen spelen en in de vakanties worden ze altijd druk bezocht. Ik wil niet over een paar jaar aansprakelijk worden gesteld omdat de korrels toch niet veilig blijken te zijn.’’

Afwachtend
Ook bij voetbalvereniging Internos in Etten-Leur wordt wat afwachtend gereageerd. Naar aanleiding van de kunstgrasaffaire gingen de trainingen gewoon door, maar werden er geen wedstrijden op kunstgras gespeeld. Internos-voorzitter Ton Luijten denkt dat de club zich aan de conclusie van het RIVM zal houden, maar wil eerst het complete rapport van het RIVM inzien voordat hij een definitieve uitspraak doet.

,,Wij komen als bestuur donderdagavond bij elkaar voor overleg en nemen dan een besluit. Maar dat is eigenlijk meer een advies, want de gemeente neemt als eigenaar van de velden uiteindelijk de beslissing.’’

Beek Vooruit voetbalde de afgelopen tijd al gewoon door op korrels en ziet met het rapport van het RIVM in de hand dan ook geen reden om daarmee alsnog te stoppen. ,,Ik heb net met de gemeente gebeld en ons voorlopig standpunt is dat we het rapport volgen’’, vertelt Jan Hoppen van Beek Vooruit.

,,We hebben de afgelopen tijd alleen onze jongste spelertjes op natuurgras laten voetballen. Als nu blijkt dat rubbergranulaat geen gevaar oplevert, draaien we dat misschien wel terug.’’ Voor de club zit de aanleg van een nieuw kunstgrasveld in de planning. ,,We moeten wel met de gemeente in overleg over andere infill, met het oog op nieuwe normen in de toekomst.’’

Nieuw veld
Ook in Made, gemeente Drimmelen, staat de aanleg van een nieuw veld op stapel. ,,In Terheijden hebben we kurk als infill gebruikt, in Lage Zwaluwe rubbergranulaat. In maart besluiten we wat we in Made gaan doen’’, aldus een gemeentewoordvoerder, die tevens meldt dat de afgelopen tijd gewoon doorgevoetbald is op de rubberkorrels.

Gemeenten in West-Brabant reageerden gisteren op het RIVM-rapport met de mededeling dat ze geen aanpassingen doen aan de kunstgrasvelden en dat het veilig is om erop te spelen. Wel gaf wethouder Toine Theunis uit Roosendaal aan nog advies van de GGD nog goed door te gaan nemen en de reacties van clubleden goed in de gaten te willen houden.

Pak’s
Begin oktober werd bekend dat rubbergranulaat, gemaakt van oude autobanden, mogelijk een te hoog gehalte aan kankerverwekkende stoffen bevatten, de zogenaamde pak’s (polycyclische aromatische koolwaterstoffen). De meeste clubs in de regio volgende daarop het advies van hun gemeente om geen overhaaste maatregelen te nemen maar nader onderzoek van het RIVM af te wachten.

Dat werd gisteren gepubliceerd. Volgens het RIVM komt er weliswaar een kleine hoeveelheid giftige stoffen vrij uit de korrels, maar is het risico ‘verwaarloosbaar’. Wel adviseert het RIVM om de normen voor de korrels strenger te maken, zodat ze in de buurt komen van de normen die gelden voor consumentenproducten en die duizend keer lager liggen.

Het Europees Chemicaliën Agentschap doet momenteel onderzoek naar de gezondheidseffecten van rubbergranulaat. De uitkomsten van dat onderzoek worden begin 2017 verwacht. Met die resultaten in de hand wordt de wetgeving al dan niet aangepast.

Het laatste nieuws op je mobiel of tablet bekijken? Nieuws via WhatsApp ontvangen of ons volgen op Facebook? Download de apps van BN DeStem of meld je aan voor andere digitale services.

In samenwerking met indebuurt Breda