Welstandsprijs kiest: welk project valt op in woonstad Breda?

BREDA - Welk nieuwbouwproject van de afgelopen drie jaar valt het meest op in Breda? En welk erfgoed is het fraaist gerenoveerd? De Welstandsprijs kiest.

De Welstandsprijs Breda is een architectuurprijs voor het beste ruimtelijke ontwerp in de stad. Een idee van BLASt en BNA Kring West-Brabant, twee architectuurplatforms, om aandacht te vragen voor alle plannen die op het bureau van de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente Breda belanden.

Woonstad

Vorig jaar werd de prijs voor het eerst uitgereikt, en won ROC Vitalis College met het ontwerp van de nieuwbouw. ,,Toen liepen de projecten heel erg uiteen’’, weet Ton van Beek van BLASt. ,,Van dakkapellen tot stations en rechtbanken. Om beter te kunnen vergelijken hebben we er nu voor gekozen jaarlijks een thema te kiezen. Ditmaal hebben we gekozen voor Breda als woonstad. Dat zit verweven in ons DNA, en sluit aan op het pas gepresenteerde Verhaal van Breda.’’

In tegenstelling tot vorig jaar worden twee prijzen uitgereikt, één in de categorie ‘woningbouw’ en een in de categorie ‘erfgoedtransformaties’. De Commissie Ruimtelijke Kwaliteit leverde een lijst aan van tien tot twaalf projecten per categorie. Die is samengesteld uit de beste plannen waarvoor de afgelopen drie jaar een omgevingsvergunning is aangevraagd. ,,Anders is de schil wel erg dun.’’ De jury heeft die lijst nu teruggebracht tot drie genomineerden per categorie.

Genomineerd

De Nassaustraat (Baudoin van Alphen Architecten), het Gasthuyspoort (Bedaux de Brouwer Architecten) en het Lofthome (BKVV Architecten & Futurehomeconcepts) zijn genomineerd voor het beste woningbouwontwerp. Voor de categorie erfgoedtransformaties dingen mee Hotel Nassau (C5 Architecten), Brouwhuis (Haverman van den Meiracker Vermeulen) en het NHTV Campus (Inbo Architecten).

Op donderdagavond 26 januari om 20.00 uur wordt de prijs, een Bredase Roede uitgereikt in de Mezz. De toegang hiertoe is gratis.

In samenwerking met indebuurt Breda