Volledig scherm
© Thinkstock

Weg vrij voor logistiek kenniscentrum in Breda

BREDA - De weg is voor vrij voor de start van een nieuw logistiek kenniscentrum op de NHTV-campus in Breda in 2018. Een meerderheid van de Bredase gemeenteraad stemt er mee in dat de gemeente in principe  3 miljoen euro steekt in de zogeheten Logistics Community Brabant (LCB). 

LCB  is een samenwerkingsverband van NHTV, Nederlandse Defensie Academie, TU Eindhoven en Universiteit van Tilburg. Brabantse MKB-ondernemers kunnen er straks met allerlei logistieke vraagstukken aankloppen. De organisatie gaat 10,2 fte tellen. Het instituut werd onlangs al gepresenteerd in Breda, onder voorbehoud dat de gemeenteraad er nog mee in zou stemmen.

De meeste fracties zijn positief over de komst van LCB, bleek donderdagavond bij een raadsvergadering. 

Vraagtekens

Vraagtekens waren er wel over de financiering. Om de begroting van LCB rond te maken is de komende acht jaar 18,4 miljoen euro nodig. Daarna moet het instituut zichzelf kunnen bedruipen. De gemeente Breda en de provincie dragen samen 6 miljoen euro bij, uitgesmeerd over de eerste vier jaar. De kennisinstellingen hebben samen 2,4 miljoen euro toegezegd. Voor de resterende tien miljoen euro is echter nog geen dekking. 

"Wat als het geld niet rondkomt en het alleen bij een goed idee blijft?", vroeg Caspar Rutten (CDA) zich af. "Als het niet werkt, dan zijn we ons geld kwijt," voegde Peter Elbertse van de fractie Elbertse/Groeneweg daar aan toe. 

Voorwaarden

Wethouder Miriam Haagh erkende de risico's rond de financiering. "Daarom zullen we er ook duidelijke voorwaarden aan gaan verbinden en als bijvoorbeeld na twee jaar blijkt dat het niet goed gaat, dan moeten we het gesprek aan gaan."

GroenLinks was als enige partij echt tegen het voorstel: burgerraadslid Peter Bakker uitte zijn twijfels of de gemeente sowieso een financiële bijdrage aan een dergelijk instituut moet geven en of bedrijfsleven en onderwijs dat niet helemaal zelf moeten regelen. 

Banen

De VVD was juist erg positief. Raadslid Rick Zagers verwacht dat Breda door LCB juist aantrekkelijker wordt voor het  bedrijfsleven, waardoor er ook extra banen gaan komen. "De toekomst van de logistieke sector in deze regio wordt hiermee gewaarborgd. We hoeven straks geen kennis te importeren maar kunnen die juist exporteren."

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van BN DeStem en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Lichtsloepenparade Breda: weer en sfeer optimaal

    Lichtsloe­pen­pa­ra­de Breda: weer en sfeer optimaal

    BREDA -Een bonte stoet vrolijk verlichte bootjes en boten trok zaterdagavond door de Bredase singels naar de Nieuwe Haven. Het is inmiddels een traditie op de derde zaterdag in september: de Lichtsloepenparade. De tientallen sloepen werden vanaf de kant bekeken en toegejuicht door honderden belangstellenden. Op de oevers van de singels en met name op de bruggen hadden de bemanningen een groot publiek. Het verzamelen in de Nieuwe Haven was een feestje voor zowel de mensen op het water en op de kant. Het weer werkte mee als bijna nooit tevoren en de sfeer onder de mensen deed de rest.

In samenwerking met indebuurt Breda