Volledig scherm
Kasteel Bouvigne, eigendom van waterschap Brabantse Delta. © COR DE KOCK

Waterschap onbekend? Zal best, maar West-Brabantse kandidaten staan massaal te dringen

BREDA - Het waterschap is dan misschien niet de meest populaire bestuurslaag in Nederland, toch hebben 238 West-Brabanders zich kandidaat gesteld voor een zetel in het Algemeen Bestuur van Brabantse Delta. Dat zijn er 63 meer dan bij de vorige verkiezingen van vier jaar geleden.

Er doen tien partijen mee aan de verkiezingen die op woensdag 20 maart worden gehouden voor dit waterschap, dat zich uitstrekt van de Brabantse Wal tot en met Tilburg.

Maar 23 direct gekozen 

De langste lijst is ingeleverd door West-Brabant Waterbreed, goed voor 47 kandidaten. Het Algemeen Bestuur van het waterschap, zeg maar de volksvertegenwoordiging, bestaat uit dertig leden. Daarvan kunnen er overigens maar 23 direct gekozen worden. 

Quote

Elke maand een kleine 650 euro aan vergoeding en onkosten. Voor het geld zullen ze het niet doen.

De overige zeven bestuursleden worden benoemd door de Kamer van Koophandel, landbouworganisatie ZLTO en de Vereniging van Bos- en Natuureigenaren. Landbouw en bedrijfsleven krijgen ieder drie zetels, de natuurverenigingen krijgen er een.

De lijsten vormen een ware who-is-who van de West-Brabantse politiek. Raadsleden, wethouders, ex-Kamerleden en andere politici die betrokken zijn bij het openbaar bestuur in deze streek hebben zich kandidaat gesteld. Voor het geld zullen ze het niet doen. Een lid van het Algemeen Bestuur van een waterschap krijgt elke maand een kleine 650 euro aan vergoeding en onkosten.

Nieuw: ChristenUnie en Partij voor de Dieren 

Bij de vorige verkiezingen in 2015 deden er acht partijen mee. Nieuw zijn de ChristenUnie en de Partij voor de Dieren. De opkomst voor Brabantse Delta bedroeg in 2015 een kleine 39 procent. Dat was beduidend meer dan de 22 die in 2008 voor het waterschap naar de stembus ging. Het hielp dat er vier jaar geleden ook op hetzelfde moment voor Provinciale Staten gekozen kon worden.

In samenwerking met indebuurt Breda