Volledig scherm
Waterhoen Dennis op zijn nest in de boot © BN DeStem

Waterhoen Dennis nestelt veilig in een boot in Breda

BREDA – Gaby van Otterdijk keek vreemd op toen hij bij zijn boot bij de singel in Breda aankwam. Zijn vaartuig is namelijk in beslag genomen door een nestelende watervogel. ‘Geen idee of het een mannetje of vrouwtje is, maar inmiddels hebben mijn kinderen de waterhoen de naam Dennis gegeven’

Het plan was om vandaag de boot vaarklaar te maken, zodat het gezin morgen een boottochtje over de singels van Breda kon maken. Dit tochtje is tot aan de gezinsuitbreiding van Dennis uitgesteld. ,,Bij aankomst riepen mijn kinderen dat ze en vogel zagen in de boot. Toen we iets dichterbij kwam zagen we het nestje. Zeker 3 of 4 eieren.”

Drie weken

Van Otterdijk heeft navraag gedaan bij de Dierenambulance over wat het beste is om te doen in deze situatie. ,,Eigenlijk niks. De waterhoentjes broeden maximaal drie weken en mogen dan niet gestoord worden. Ik ben nog doorverwezen naar het vogelrevalidatiecentrum, maar die zeiden hetzelfde.”

Een medewerkster van Stichting Vogelrevalidatiecentrum in Zundert legt uit waarom Dennis gekozen heeft voor deze locatie om het nest uit te broeden. ,,Waterhoentjes en meerkoeten maken nesten in de buurt van water. Het liefst er bovenop. Denk aan putjes, fonteinen en dus ook boten. Zo zijn de eieren beter beschermd tegen roofdieren.”

Quote

Mijn kinderen zijn aan het nadenken over babynamen

Gaby van Otterdijk, eigenaar boot

Weghalen nest

Ze voegt nog toe dat als de eieren eenmaal uitgekomen zijn, het gezin niet lang meer hoeft te wachten om te gaan varen. ,,Watervogels blijven niet lang bij het nest en keren ook niet meer terug. Binnen een paar dagen zijn ze weg en dan kan het nest weggehaald worden.”

Van Otterdijk weet niet wanneer het nest is gelegd. ,,We zijn al een maand niet bij de boot geweest. Het kan dus zijn dat de eieren er al een paar weken liggen. Dan hoeven we niet nog drie weken te wachten met varen. We zullen het wel zien. Ondertussen zijn mijn kinderen aan het nadenken over babynamen.”

  1. Lichtsloepenparade Breda: weer en sfeer optimaal

    Lichtsloe­pen­pa­ra­de Breda: weer en sfeer optimaal

    BREDA -Een bonte stoet vrolijk verlichte bootjes en boten trok zaterdagavond door de Bredase singels naar de Nieuwe Haven. Het is inmiddels een traditie op de derde zaterdag in september: de Lichtsloepenparade. De tientallen sloepen werden vanaf de kant bekeken en toegejuicht door honderden belangstellenden. Op de oevers van de singels en met name op de bruggen hadden de bemanningen een groot publiek. Het verzamelen in de Nieuwe Haven was een feestje voor zowel de mensen op het water en op de kant. Het weer werkte mee als bijna nooit tevoren en de sfeer onder de mensen deed de rest.

In samenwerking met indebuurt Breda