Volledig scherm
De tunnelbak van de Zuidelijke Rondweg in Breda. © Foto René Schotanus/Pix4Profs

Wat blijkt: amper doorgaand verkeer op zuidelijke rondweg in Breda

BREDA - Slechts vier procent van alle voertuigen die gebruik maken van de zuidelijke rondweg in Breda valt in de categorie ‘doorgaand verkeer’. De rest, 96 procent, heeft een bestemming in de stad zelf. Verder bestaat slechts één procent van al dat verkeer uit vrachtwagens.

Dat blijkt uit een onderzoek dat afgelopen zomer door adviesbureau Dufec is gedaan in opdracht van de gemeente Breda.

Volledig scherm
© Gemeente Breda

Bewoners die langs de zuidelijke rondweg wonen klagen al langer over het drukke autoverkeer. De maatregelen die worden genomen beschouwen ze als ‘knip- en plakwerk’. De rekenmodellen die de gemeente hanteert worden weggezet als verouderd.

Ook de gemeenteraad is sceptisch over de plannen van burgemeester en wethouders om de doorstroming te bevorderen. Daarom is in februari een motie aangenomen. Daarin staat dat er eerst onderzoek moet worden gedaan naar het gebruik van de zuidelijke rondweg, voordat er aanpassingen worden gedaan.

Daarom is er ook onderzoek gedaan naar geluidsoverlast. Het ingenieursbureau M+P constateert dat het woon- en leefklimaat in de directe omgeving van de rondweg ‘significant’ kan worden verbeterd met een geluidsscherm van twee meter hoog.

Kosten voor het stuk tussen de Fatimastraat en de tunnelbak: 5,7 miljoen euro. Dat is 3.000 euro per strekkende meter.

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
6722 stemmen