Het warmtenet van Ennatuurlijk en de Amercentrale.
Volledig scherm
Het warmtenet van Ennatuurlijk en de Amercentrale. © Ennatuurlijk

Warmtenet Breda wordt weer stukje verder uitgebreid

BREDA - Het warmtenet dat een deel van Breda verbindt met de elektrictiteitscentrale in Geertruidenberg wordt uitgebreid. Volgend jaar wordt begonnen met de aanleg van een warmwaterleiding van het NAC-stadion tot aan de Middellaan.

Intussen is al een op de vijf huishoudens in Breda aangesloten op het netwerk. Het nieuwe deel kan worden gebruikt voor het verwarmen van nog eens vijfduizend woningen en honderd bedrijven.

Het bestaande systeem heeft volgens energieleverancier Ennatuurlijk al een miljard kubieke meter gas bespaard. Het nog aan te leggen deel, dat de naam Warmtesingel heeft gekregen, is goed voor een besparing van nog eens zeven miljoen kuub aardgas per jaar.

Het warmtenet in Breda
Volledig scherm
Het warmtenet in Breda © Ennatuurlijk/Gemeente Breda

De gemeente Breda heeft de ambitie om in 2044 CO2-neutraal zijn. ,,We werken met veel partijen samen om Breda steeds duurzamer te maken, onder andere met Ennatuurlijk in verband met het warmtenet’’, meldt wethouder Greetje Bos (Energie, VVD) in een persbericht. ,,Ook onze eigen panden worden steeds duurzamer. Daarbij wegen we telkens allerlei duurzame alternatieven tegen elkaar af. Bij de brandweerkazerne aan de Tramsingel is bijvoorbeeld gekozen voor het warmtenet.”

Warmte die verdwijnt

De warmte is afkomstig van de Amer-centrale in Geertruidenberg. In de centrale wordt elektriciteit opgewekt waarbij veel warmte vrijkomt. Een groot deel van die warmte, die anders zou verdwijnen, wordt niet alleen gebruikt voor de verwarming van huizen en bedrijven in Breda. Ook delen van Tilburg, Oosterhout en Made zijn aansluitingen op het netwerk.

In samenwerking met indebuurt Breda