Ward (18) uit Breda gaat niet voor de liefde naar Brazilië, maar voor de wiskunde

BREDA - Geen geluksonderbroek, geen rituelen. Ward van der Schoot (18) vertrekt vrijdag naar Brazilië voor de Internationale Wiskunde Olympiade en neemt alleen het broodnodige mee: wat kleding, liniaal, passer, schriften, pennen en jodekoeken. 

Hij heeft zeven tienen staan op zijn eindlijst van het Stedelijk Gymnasium Breda en behoort tot de beste zes scholieren van het middelbaar onderwijs op het gebied van wiskunde. Daarom mag hij naar de Internationale Wiskunde Olympiade, een jaarlijkse wiskundewedstrijd voor middelbare scholieren, in Rio de Janeiro. Daar vertegenwoordigt hij Nederland samen met vijf andere scholieren uit het land. 

In totaal gaan ze 2,5 week naar Brazilië. "De eerste week krijgen we training, maken we oefentoetsen en nemen we wiskundestrategieën door. Daarna volgt twee dagen lang de wedstrijd", vertelt Van der Schoot. De wedstrijd bestaat uit het individueel maken van drie opdrachten in vierenhalf uur. "Ik vind het best spannend omdat het individueel is, maar gelukkig leren we veel van de Wiskunde Olympiade."

'School vind ik vrij makkelijk'

Qua voorbereiding heeft hij ook het meeste aan de Wiskunde Olympiade gehad. "School vind ik vrij makkelijk, niet zo leuk eigenlijk. Bij de Wiskunde Olympiade krijgen we wekelijks opdrachten en komen we een keer in de maand samen om opdrachten te maken. Ik vind het tof dat je met zo weinig informatie toch heel veel kan bereiken. Het is net een puzzel oplossen." 

Zo is het af en toe wel frustrerend als hij opdrachten niet opgelost krijgt. Maar daarvoor gebruikt hij de 12-urige vliegreis. Ook kan hij bij de andere scholieren terecht. Naar eigen zeggen zitten er jongens in zijn team die nog beter in wiskunde zijn. Zelf is hij gewaagd aan Nils van den Berg (17) van het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout, de enige andere deelnemer uit de regio. 

Cambridge

Wat hij hierna wil gaan doen? Wiskunde studeren. Hij hoopt op een plek op de Engelse universiteit Cambridge. Binnenkort hoort Van der Schoot of hij is aangenomen. Zo niet, gaat hij naar de Universiteit Utrecht. Wat hij er uiteindelijk mee wil gaan doen, weet de 18-jarige nog niet. "Ik vind de wetenschap interessant, maar het bedrijfsleven en de technologie trekt mij ook. Ik zet nog even breed in."

De Bredanaar is geen nerd. Hij is vooral nuchter en sociaal. Dat laatste vindt hij zelf heel belangrijk. "Als mensen horen over mijn zeven tienen denken ze dat ik veel studeer, maar dan kennen ze mij niet goed genoeg. Ik leer net zoveel als een gemiddeld iemand, maar het gaat mij wel goed af. Ik vind vrienden belangrijker. Ik wil graag bij de groep horen."

Volledig scherm
Ward van der Schoot vertrekt naar Brazilië om namens Nederland deel te nemen aan de Internationale Wiskunde Olympiade. Foto René Schotanus/Pix4profs © Foto René Schotanus/Pix4Profs

In samenwerking met indebuurt Breda