Volledig scherm
Rellende NAC-supporters vallen ME-agenten aan © Twitter

Waarom worden na twee maanden nog altijd NAC-supporters opgepakt voor de rellen na Willem II?

BREDA - De rellen na afloop van NAC - Willem II etteren twee maanden na dato nog altijd na. Supporters zijn opgepakt en weer vrijgelaten, de politie sluit nieuwe aanhoudingen niet uit. Waarom is de nasleep van de ongeregeldheden zo verbeten? Vier vragen.

1. Hoeveel supporters zijn aangehouden?

De teller staat momenteel op 24. Op zondag 21 oktober, de wedstrijddag, werden de eerste vijf verdachten aangehouden. De politie is daarna direct een onderzoek gestart om andere relschoppers op te sporen. Dat resulteerde op 12 november in vier nieuwe aanhoudingen. Twee mannen uit Breda en twee uit Made werden die ochtend met grof geweld uit bed gelicht. Twee weken later begon een golf aanhoudingen, die duurt tot op de dag van vandaag.

2. Wat gebeurt er met de verdachten?

Alle 24 verdachten zijn inmiddels op vrije voeten. Het is wachten tot het onderzoek is afgerond, dan pas kan de officier van justitie bepalen of ze nog als verdachten worden aangemerkt. Drie mannen zijn voorgeleid bij de rechter-commissaris, maar ook zij kunnen het verdere onderzoek in vrijheid afwachten. Hoe lang dat duurt, is niet bekend.

Inmiddels heeft een aantal van de verdachten een stadionverbod gekregen van de club. De burgemeester beraadt zich nog op het uitdelen van gebiedsverboden. ,,Op basis van de strafrechtelijke procedures en bestuurlijke rapportages kan hij daartoe besluiten”, aldus een gemeentewoordvoerster. Die procedures lopen momenteel nog.

Quote

Op basis van de strafrech­te­lij­ke procedures kan de burgemees­ter besluiten gebiedsver­bo­den uit te delen

Gemeentewoordvoerster

3. Hoeveel aanhoudingen verwacht de politie nog te doen?

Dat kan de politie nog niet zeggen. Het analyseren van de beschikbare beelden kost veel tijd, zegt woordvoerder Passchier: ,,We maken een dossier op, daar gaat tijd overheen.” Politiecommandant Arthur de Mooij schatte na de eerste vijf aanhoudingen in het tv-programma Pauw dat er nog ‘twintig tot dertig’ supporters kunnen worden opgepakt op basis van videobeelden. Dat zou betekenen dat de politie nog een aantal relschoppers op de korrel heeft.

4. Waarom pakt de politie dit zo groots aan?

Omdat geweld tegen politieambtenaren niet getolereerd wordt, zo meldt de politie zelf. Ze neemt de zaak hoog op. Supporters keerden zich tijdens de rellen tegen de politie en Mobiele Eenheid, onder meer door met kettingen en riemen te slaan. Dat wordt ze zwaar aangerekend. Er wordt hen onder meer zware mishandeling, belediging, opruiing en discriminatie opgelegd.

Machtsvertoon, noemt Barry van de Luijtgaarden het, als advocaat van een van de verdachten: ,,De politie heeft dingen gedaan die buitenproportioneel zijn”, doelt hij onder meer op een voordeur van een van de verdachten die eruit is gezaagd. ,,Als ze gewoon een brief hadden gestuurd, hadden ze zich ook wel gemeld. En wat ook heel erg leeft: met die mensen uit Tilburg wordt niets gedaan. Dat wordt maar in de doofpot gestopt.”

  1. Ziekenhuispersoneel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’
    PREMIUM

    Ziekenhuis­per­so­neel Bravis en Amphia beraadt zich op nieuwe acties: ’Het leeft steeds meer’

    BERGEN OP ZOOM/BREDA - De kans is groot dat zorgpersoneel van Bravis ziekenhuis en Amphia in Breda meedoet met de aangekondigde landelijke ziekenhuisactie op 20 november. Arjan van de Broek van het actiecomité in Amphia zegt dat de actiebereidheid alleen maar groeit omdat er geen beweging zit in het, volgens hem, zeer povere cao-aanbod van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen. Ook Wessel van Meer, trekker van de acties in Bravis, gaat ervan uit dat het Roosendaals/Bergse ziekenhuis weer aanhaakt.

In samenwerking met indebuurt Breda