Volledig scherm
© Goffe Struiksma

Waarom werd topcrimineel Lorsé niet meteen vastgezet?

POLLBREDA - Het Openbaar Ministerie betreurt het dat de rechtbank Breda topcrimineel Kobus Lorsé niet meteen heeft laten vastzetten na de rechtszitting waarin 14 jaar werd geëist. 

Het duurde nu na de uitspraak - 12 jaar cel - bijna zeven weken voordat  de veroordeelde Lorsé - bijnaam in het criminele milieu de zigeuner - kon worden aangehouden.

Schuil

Er kwam deze week een arrestatieteam aan te pas om de 73-jarige Lorsé uit een Roosendaals woning in de wijk Langdonk te halen. De Rotterdammer hield zich daar schuil sinds zijn veroordeling op 11 juli dit jaar. 

De rechter acht bewezen dat voormalige drugsbaron in de zomer van 2014 zijn Roosendaalse schoonzoon in diens woonwagen op bed dood schoot en zijn lijk in het Markkanaal liet zinken.

Dossier

Het Openbaar Ministerie had in de rechtszitting 14 jaar geëist en tegelijkertijd de rechtbank om directe aanhouding van Lorsé gevraagd, gezien de ernst van de verdenking. Hij werd in het voorjaar van 2015 als verdachte aangehouden en  zat welgeteld 197 dagen in voorarrest, maar mocht naar zijn Rotterdamse rijtjeshuis sinds het OM volgens de rechtbank nog niet voldoende bewijsmateriaal tegen hem had verzameld. De longkankerpatiënt nam na de uitspraak deze zomer de benen en verdween uit beeld.

Niet blij

Naar verluidt was het OM zacht gezegd niet blij met het besluit van de meervoudige kamer om 'de zigeuner' niet meteen aan te houden na de rechtszitting waarbij hij aanwezig was. 

Het vergde nu van rechercheurs een wekenlange intensieve speurtocht langs onder meer woonwagencentra en recreatieparken om Lorsé uiteindelijk in Roosendaal in een gewone woning op te kunnen pakken door een op alles voorbereid arrestatieteam.

Poll

De rechter had vast een geldige reden om Kobus Lorsé niet direct vast te zetten

  • Eens (24%)
  • Oneens (76%)
683 stemmen

Lorsé, die altijd heeft ontkend dat hij zijn in drugs handelende schoonzoon John Wassink (45) op bed heeft doodschoten, verzette zich niet tegen zijn aanhouding.  

 ,,Als hij meteen in juli was opgepakt, had dat man en macht veel werk bespaard", reageert een OM-medewerker, die begrijpt dat het in de publieke opinie raar gevonden wordt dat een verdachte na zo'n zware eis niet gelijk gevangen wordt genomen en de uitspraak in alle vrijheid mag afwachten. ,,Maar dat besluit ligt aan de rechter en die oordeelde anders."

Een woordvoerder van de rechtbank in Breda meldt dat het in geval het voorarrest is opgeheven, zoals in het geval Lorsé, het gebruikelijk is de uitspraak af te wachten. Dat was twee weken later en daarbij was Lorsé niet aanwezig, hetgeen ook niet verplicht is. ,,Toen is wél tot onmiddellijke aanhouding besloten."

Publiek

Na zijn verdwijning, kwam de karakteristieke kop van Lorsé niet op de nationale opsporingslijst. Die beslissing lag wél bij het Openbaar Ministerie in Breda. 

Zegt een woordvoerder: ,,Het OM had niet de indruk dat we het publiek nodig zouden hebben.  Wij hadden nog lijnen uit te lopen met betrekking tot zijn verblijfplaats. Je moet zo'n besluit achteraf goed kunnen verantwoorden. Die opsporingslijst is een zwaar middel en dat zet je even in omdat het zo leuk staat."  

In zijn 600 SEC dwars tegen het verkeer in

Ineens was Kobus Lorsé van de radar verdwenen nadat de rechtbank Breda hem veroordeelde voor de moord op zijn schoonzoon John Wassink. Het was niet de eerste keer dat de doorgewinterde crimineel een hele politiemacht achter zich aan kreeg. In mei 1994 wist hij - zelfs spookrijdend door de Maastunnel - aan zijn achtervolgers te ontkomen. Toen was het plan Lorsé die werd gezocht voor grootschalige drugssmokkel, vlakbij woonwagencentrum De Kievit op de grens van Rotterdam en Ridderkerk met een bliksemactie van de weg te plukken. Plankgas ging Lorsé er in zijn dure Mercedes 600 SEC vandoor. Tijdens zijn dollemansrit haalde hij levensgevaarlijke capriolen uit en ramde twee twee politie-auto’s waardoor hij uiteindelijk wist te ontkomen.

In samenwerking met indebuurt Breda