Zo zou het Chinese paviljoen er uit zien, wanneer het in de Willem Merkxtuin wordt geplaatst.
Volledig scherm
Zo zou het Chinese paviljoen er uit zien, wanneer het in de Willem Merkxtuin wordt geplaatst. © Gemeente Breda

Waar wil Breda dat het Chinese paviljoen komt te staan?

BREDA - De bevolking van Breda mag meebeslissen over de vraag op welke plaats in de stad het ‘Yangzhou All Directions-paviljoen’ komt te staan. Het ongeveer vijf meter hoge bouwwerk is een gift van de Chinese stad, waarmee het Bredase stadsbestuur al ruim tien jaar een warme band onderhoudt.

Wethouder Boaz Adank (Economische Zaken, VVD) heeft al een voorselectie gemaakt. De keuze blijft daarom beperkt tot de Willem Merkxtuin, het Wilhelminapark en twee locaties in het Valkenberg. ,,Als stad zijn we blij met de jarenlange stedenband met Yangzhou. Met de komst van het paviljoen wordt onze band met China ook echt fysiek in Breda zichtbaar. Het paviljoen is voor iedereen. Het verdient daarom een mooie plek in een van onze parken’’, aldus Adank.

Alle richtingen

Het paviljoen verwijst naar de windrichtingen en het origineel is gemaakt door de bouwmeesters van Yangzhou Gardens. Het paviljoen bestaat uit twaalf pilaren en heeft een dak met dubbele dakrand. Het bovenste dak heeft vier gevels en het onderste dak heeft acht emmerbogen. Daarom wordt het paviljoen ‘in alle richtingen’ genoemd. Het typisch Chinese bouwwerk is namens Yangzhou Gardens verschillende keren ingezet als onderdeel van tuinbouwwedstrijden en heeft zodanig ook een aantal onderscheidingen in de wacht gesleept.

Stemmen voor de locatie van het paviljoen kan tot en met zondag 2 februari via www.planbreda.nl. In de loop van dit jaar wordt bekend gemaakt waar het cadeau uit China uiteindelijk terecht komt.

In samenwerking met indebuurt Breda