Het Ulvenhoutse Bos.
Volledig scherm
Het Ulvenhoutse Bos. © Jeroen Roth

VVD krijgt zijn zin niet: bospad Breda blijft dicht vanwege zeldzame rapunzel

BREDA - De Acaciadreef in het Ulvenhoutse Bos wordt afgesloten. Dat is omdat er langs het pad witte rapunzel groeit, een zeer zeldzame plantensoort, die in Nederland maar op twee plaatsen groeit. Volgens burgemeester en wethouders van Breda is het dan ook logisch dat Staatsbosbeheer het pad afsluit.

Dat staat in een brief die het college heeft gestuurd aan VVD-raadslid Marieke Peereboom. Die had eerder in BN DeStem gelezen dat een deel van het pad sinds 13 januari niet langer toegankelijk is. Volgens Peereboom wordt het veel gebruikt door wandelaars en moet het daarom toegankelijk blijven.

Genoeg andere paden

Daar is het stadsbestuur het niet mee eens. De Acaciadreef wordt hoe dan ook al niet zo veel gebruikt en er blijven meer dan genoeg andere paden over waar voetgangers wél kunnen wandelen. Bovendien heeft de gemeente Breda een overeenkomst met Staatsbosbeheer waarin staat dat er werk wordt gemaakt van natuurherstel in het Ulvenhoutse Bos. Daar horen ook beschermingsmaatregelen voor de witte rapunzel bij.

Voordelen en beperkingen

Ulvenhouters die dat bezwaarlijk vinden, krijgen de mededeling van het college dat de ligging van hun dorp pal tegen een Natura 2000-gebied voordelen oplevert, maar soms ook beperkingen. De sluiting van de Acaciadreef is een van die beperkingen.

In samenwerking met indebuurt Breda