Volledig scherm
© Riet Pijnappels

VVD'ers willen hardere aanpak Fort Oranje

RIJSBERGEN - Burgemeesters moeten veel meer mogelijkheden krijgen om plekken waar regelmatig criminele activiteiten worden geconstateerd, te sluiten. Dat zeggen de Bredase VVD-fractievoorzitter en kandidaat-Tweede Kamerlid Thierry Aartsen en het liberale Kamerlid Foort van Oosten naar aanleiding van de steeds weer terugkerende incidenten op camping Fort Oranje in Rijsbergen die het daglicht niet kunnen verdragen.

,,Daarmee zeggen we niet dat Fort Oranje dicht moet. Maar ik vind wel dat wanneer je ziet dat het daar keer op keer mis gaat, een burgemeester of officier van justitie in ieder geval de juridische mogelijkheden moet hebben om de boel dicht te gooien. Daar ontbreekt het nu aan'', aldus Aartsen.

Vrijplaatsen
De Zundertse burgemeester Leny Poppe-de Looff voelt zich door het pleidooi van Aartsen gesteund. ,,Als burgemeester vraag ik al lange tijd aandacht voor ruimere bevoegdheden in de wet- en regelgeving rond vrijplaatsen waar zowel criminele activiteiten plaatsvinden als verblijfplaatsen voor mensen met een achtergrond van GGZ, en sociale achterstand."

Volgens Poppe-de Looff heeft ze dit probleem al op diverse podia aangekaart. Bij politie en justitie, maar ook bij de minister. Tot nu toe zonder al te veel resultaat, want er is nog niet veel veranderd. Tot grote frustratie. Want: ,,Iedereen moet veilig kunnen wonen, maar op vrijplaatsen en verblijfplaatsen als deze waarop mensen worden geplaatst met sociale problemen, criminelen en ook ex-gedetineerden is het vragen om ellende."

Vergunning
De sluiting van, zoals Aartsen dat noemt, 'criminele broedplaatsen', maakt onderdeel uit van een breder plan dat het liberale tweetal heeft opgesteld om de zware criminaliteit in Brabant de voet dwars te zetten. Zo willen Van Oosten en Aartsen ook dat de wet BIBOB waarmee de overheid de doopceel van verdachte lieden die ergens een onderneming willen beginnen en daarvoor een gemeentelijke vergunning nodig hebben, flexibeler kan worden ingezet.

Aartsen: ,,nu zie je dat dat instrument alleen kan worden ingezet als het gaat om mensen die in de horeca actief willen zijn. Maar als je ziet hoeveel autoverhuurbedrijven sommige Brabantse steden tellen, 19-jarige gasten die zo'n bedrijfje beginnen en zomaar 20 auto's kopen. Dat klopt niet. Ook daar moet je zo'n BIBOB-onderzoek op kunnen loslaten.''

In samenwerking met indebuurt Breda