Volledig scherm
De Gemeenteraad van Breda © Foto Dion Sillen/Raadsgriffie Breda

VVD Breda hakt ideeën oppositie in de pan

BREDA - ‘Een klap in het gezicht van iedereen die hard werkt, een opmaat voor de invoering van een communistische heilstaat.’ Met een stroom van politieke verwensingen heeft VVD-fractievoorzitter Arnoud van Vliet gehakt gemaakt van de ‘tegenbegroting’ van SP, CDA en GroenLinks. Die bevat alternatieven voor de Begroting 2019, waar de raad van Breda gisteren een besluit over heeft genomen.

De liberaal ging vol op het orgel toen hij zijn mening mocht geven over de ideeën die de drie oppositiepartijen hadden aangedragen. Die gaan vooral over het beperken van ingrepen in zorg en armoedebeleid. ,,Dit is geen tegenbegroting, maar een pamflet met moties die alle kanten opvliegen. Het lijkt wel een gearrangeerd huwelijk, geschreven door een ongemakkelijk trio, zonder duidelijke visie’’, schimpte Van Vliet, die de grootste fractie in de raad leidt.

Aan de andere kant was de VVD-chef lyrisch over de begroting van het VVD-D66-PvdA-college: ,,Optimisme en levenslust staan voorop. Breda staat er goed voor.’’

Volledig scherm
VVD-fractievoorzitter Arnoud van Vliet achter het spreekgestoelte in de Bredase raadszaal. © BN DeStem
Quote

Wij hebben geen tegenbegro­ting opgesteld, maar een bijsturing van knetter­rechts beleid.

Bas Maes , Fractievoorzitter SP gemeenteraad Breda

Maar hij waarschuwt ook voor het ‘sociale domein’, waar de oppositie minder rigide op wil bezuinigen. ,,Dat is uit de klauwen gelopen. We moeten weer grip krijgen op het geld dat we hebben. Dat is geen bezuiniging. Het geld moet naar kinderen die het echt nodig hebben, niet naar instellingen die uurtje-factuurtje werken’’, zegt Van Vliet.

SP-fractievoorzitter Bas Maes moest moeite doen om niet te ontploffen: ,,Wij hebben geen tegenbegroting opgesteld, maar een bijsturing van knetterrechts beleid.’’ Wat dat betreft wilde de socialist wel eens weten waar Van Vliets ‘obsessie’ met de onroerend zaakbelasting vandaan komt. Want die wordt met 1 procent verlaagd, terwijl er wél zo’n 10 miljoen euro wordt bezuinigd op zorg en armoedebeleid. De VVD-chef had een kort, maar krachtig antwoord: ,,Het is essentieel dat we grip krijgen op het sociaal domein.’’

Quote

U spreekt mooie woorden, maar ze zijn hol en leeg.

Arnoud van Vliet , VVD-fractievoorzitter gemeenteraad Breda

Het waren vooral de tegenpolen Van Vliet en Maes die elkaar de maat namen, ook al mopperde CDA-chef Jeroen Bruijns ook nog iets over het ontbreken van de ‘menselijke maat’ in de begroting. SP-chef Maes beklaagde zich tegen Van Vliet (‘een omgekeerde Robin Hood’) uitgebreid over ‘rechtse hobby’s in een Breda waar het geld centraal staat’. Dat was voor de VVD-voorman een voorzet die hij wel moest inkoppen: ,,U spreekt mooie woorden, maar ze zijn hol en leeg.’’ Waarna hij de tegenbegroting alsnog even kwalificeerde als een ‘pamfletje’.

Voor de Begroting maakt het niet uit. Die is zonder wezenlijke veranderingen aangenomen. Inclusief bezuinigingen op het ‘sociaal domein’.

En voor de statistieken: er zijn in eerste instantie acht amendementen aangedragen en 25 moties ingediend. Na de stemming bleek dat slechts een amendement een meerderheid kreeg. De moties ging het beter af. Daarvan zijn er uiteindelijk twintig aangenomen.

In samenwerking met indebuurt Breda