Ganzen die zijn neergestreken in het Valkenberg trekken zich weinig aan van mensen die daar verkoeling zoeken.
Volledig scherm
Ganzen die zijn neergestreken in het Valkenberg trekken zich weinig aan van mensen die daar verkoeling zoeken. © Pix4Profs/Joyce van Belkom

VVD Brabant wil jacht op overlastgans openen

BREDA - VVD-Statenlid Roel Gremmen wil van het provinciebestuur weten of het geen tijd wordt om de jacht op met name de Grote Canadese gans te openen. Daarmee heeft de overlast die ganzen in het Valkenberg in Breda veroorzaken nu ook de aandacht van de Provinciale Staten van Brabant bereikt. 

De situatie loopt uit de hand, constateert Gremmen op basis van een bericht in BN DeStem. Hij wil weten of dit probleem zich ook voordoet in andere Brabantse gemeenten en of Gedeputeerde Staten net als hij vinden dat er iets moet worden gedaan aan de overlast die de vogels al jarenlang veroorzaken.

De VVD’er wijst het provinciebestuur er op dat de ganzen in Breda al worden aangepakt met speciale laserlampen en dat daar de eieren ‘onklaar’ worden gemaakt.

Gremmen snapt niet dat er, ondanks aandringen van de jagers van de Faunabeheereenheid, geen ‘ganzentelling’ is gedaan. Zo’n telling is volgens het Statenlid ‘zeer waardevol voor het behoud van onze flora en fauna’.

Om de ‘problematiek’ aan te pakken wil de liberaal tenslotte dat er zo snel mogelijk een Brabantse ontheffing komt op de jacht op ganzen.

In samenwerking met indebuurt Breda