Volledig scherm
VV Bavel-voorzitter Eric Joossen toont de beker. Hij wordt geflankeerd door wethouder Daan Quaars (links) en Rob Luyken van de COVS. © Pix4Profs/René Schotanus

VV Bavel weer de sportiefste club van Breda

VV Bavel heeft respect hoog in het vaandel staan. Het levert de club opnieuw een mooie prijs op.

Voetbalvereniging Bavel is voor de tweede maal op rij uitgeroepen tot sportiefste club van de stad. De voetbalvereniging kreeg hiervoor de Fair Play Cup uit handen van wethouder Daan Quaars. Van alle Bredase clubs haalden de Bavelse teams percentueel gezien de minste kaarten en strafzaken.

De prijs is een initiatief van het Overlegorgaan van de Bredase Amateurvoetbalverenigingen (OBA) en de Bredase scheidsrechtersvereniging COVS.

Ondanks successen uit het verleden komt de prijs voor voorzitter van VV Bavel Eric Joossen toch onverwacht. Waarom zijn club opnieuw de sportiviteitsbeker mee naar huis neemt kan hij daarentegen wel verklaren. ,,We hebben respect hoog in het vaandel staan. We hebben een eigen commissie en een bestuurslid die zich speciaal richt op respect en sportiviteit."

Quote

Er zijn nog steeds wel zaken die niet door de beugel kunnen, maar in Breda hebben we de afspraak gemaakt dat we met elkaar praten over respect en niet meer over elkaar, dat helpt

Jos Verdonschot

Toch blijkt ook VV Bavel wel foutjes te maken. Zo krijgt de club tijdens de uitreiking kritiek op de kratten bier die soms worden meegenomen naar uitwedstrijden. Joossen blijkt hier overigens al van op de hoogte te zijn. ,,De leider van dat team is er op aangesproken, maar we moeten het niet erger maken dan het is. Het zijn jonge jongens.”

Volgens Jos Verdonschot, voorzitter van de OBA, is de prijs vooral belangrijk om het grote publiek te laten zien dat sportiviteit en respect gewaardeerd wordt. Hij merkt dat steeds meer clubs doordrongen zijn van hun eigen rol hierin. ,,Er zijn nog steeds wel zaken die niet door de beugel kunnen, maar in Breda hebben we de afspraak gemaakt dat we met elkaar praten over respect en niet meer over elkaar, dat helpt."

Supporters

Om dit belang nog meer te benadrukken zal de Fair Play Cup vanaf volgend jaar ook preventieve maatregelen meenemen in de ranking. De Bredase clubs worden dan ook beoordeeld op het gedrag van de supporters en op de mate waarin een club intern bezig is met het aanleren van sportief en respectvol gedrag. ,,Het moet wel meetbaar zijn natuurlijk, maar ik heb er vertrouwen dat we dit volgend jaar kunnen invoeren", verklaart Verdonschot.

Quote

Een voetballer die voor open goal naast schiet wordt uitgela­chen, maar als een scheids­rech­ter vergeet een strafschop te geven wordt hij tijdens en na de wedstrijd hierop aangespro­ken

Rob Luyken

Voor Rob Luyken, scheidsrechter en voorzitter van de COVS, staat de Fair Play Cup vooral symbool voor het plezier dat fluiten met zich meebrengt. ,,Eigenlijk wordt door de media altijd het negatieve belicht, maar van de 33.000 voetbalwedstrijden die iedere week gespeeld worden gaan er 32.999 gewoon goed."

Het leiden van een foutloze wedstrijd zonder twijfels vergelijkt Luyken met het behalen van een overwinning. Volgens hem denken supporters nog te vaak dat scheidsrechters autoritaire machtswellustelingen zijn die thuis onder de plak zitten. 

Rechtvaardigheidsgevoel

Dit terwijl scheidsrechters volgens Luyken vooral gedreven worden door een rechtvaardigheidsgevoel. ,,Het allerbelangrijkste is dat we elkaars goede en minder goede kanten accepteren. Een voetballer die voor open goal naast schiet wordt uitgelachen, maar als een scheidsrechter vergeet een strafschop te geven wordt hij tijdens en na de wedstrijd hierop aangesproken.”

In het ergste geval leidt dit tot bedreigingen waarbij de scheidsrechter alleen onder begeleiding het veld kan verlaten.

Ondanks deze vervelende uitzonderingen ziet Luyken de toekomst van de amateurscheidsrechters zonnig in. ,,Het is een wedstrijd, maar voor 99 procent van de deelnemers is het ook een hobby. Het is leuk om gezellig onder elkaar met een team te sporten.”

In samenwerking met indebuurt Breda