Vuurwerk verbieden in uw gemeente: ja of nee?

BREDA/BERGEN OP ZOOM - Gemeenten mogen zelf beslissen of hun inwoners vuurwerk afsteken of niet. BN DeStem sprak een voor- en tegenstander van het vuurwerkverbod. 

Vuurwerkverbod in uw gemeente? Geef uw mening via onze vuurwerkenquête

Voorstander vuurwerkverbod: Hisham Fahmy uit Bergen op Zoom
'Ik was een liefhebber, tot dit met Luna gebeurde' 

Quote

Het moet wel doelbewust zijn gebeurd

Hisham Fahmy

Kat Luna was een graag geziene kat in de buurt. Liep bij de buren naar binnen, ging op avontuur. Het was een allemansvriend. Tot de jaarwisseling van afgelopen jaar. De zesjarige kat werd verminkt door vuurwerk, mogelijk moedwillig. Het dier had een grote wond op zijn zij en moest geopereerd worden. ,,Het moet wel doelbewust zijn gebeurd, want hij zoekt geen vuur of warme dingen op. Eerst dachten we dat het misschien door een uitlaat zou kunnen zijn gebeurd, maar daar zag de wond er niet naar uit", vertelt de Bergenaar.   

Het gaat beter met Luna, maar hij is niet meer de oude. De kat is schuwer, angstig en minder avontuurlijk. ,,Je ziet dat hij alerter en continu bezig is met de omgeving. Als een pan of speelgoed valt, is hij ontzettend bang." 

Vuurwapens

Quote

Je brengt levens in gevaar, en waarom?

Hisham Fahmy

Ook bij baasje Fahmy is wat veranderd. Voor het voorval, hield hij wel van mooi siervuurwerk. Als afsluiter van een gezellige oudejaarsavond hielp hij jaarlijks zijn schoonbroer met afsteken. ,,Ik was een liefhebber, vond het mooi om naar te kijken. Tot dit met Luna gebeurde." Sindsdien is het anders. Voor Fahmy hoeft vuurwerk afsteken niet meer. Hij vindt een verbod de oplossing. ,,Wat afgestoken wordt, is geen vuurwerk meer. Ze blazen er bushokjes, mensen en dieren mee op." 

Volgens Fahmy valt vuurwerk in de categorie vuurwapens. ,,Want niet iedereen gebruikt het op de juiste manier. Je brengt levens in gevaar, en waarom?" Hij denkt dat centraliseren een middenweg kan zijn: een vuurwerkshow die de gemeente organiseert. Of Fahmy daar naar toe zou gaan? ,,Nee, ik zoek het niet meer op."

De tekst gaat verder onder de foto. 

Poll

Mijn gemeente moet een vuurwerkverbod krijgen

  • Eens (69%)
  • Oneens (31%)
6481 stemmen
Volledig scherm
Kat Luna is een volwaardig lid van de familie Fahmy uit Bergen op Zoom. Vader Hisham was altijd een liefhebber van vuurwerk, tot het voorval met Luna. © Pix4Profs/Tonny Presser

Tegenstander vuurwerkverbod: Cees van der Horst uit Breda 
'Een verbod zorgt voor tien keer zoveel ongelukken'

Vuurwerk is een beleving, begint Van der Horst zijn betoog. Het is niet voor niets dat Disneyland Paris iedere avond een vuurwerkshow heeft en jaarlijks een file staat naar het Internationaal Vuurwerkfestival Scheveningen. ,,Iedereen vindt siervuurwerk mooi." 

Veiliger

Maar dat is niet dé reden waarom de vuurwerkondernemer tegenstander van het verbod is. Volgens hem is het nu veiliger. Want al het vuurwerk dat in Nederlandse winkels wordt verkocht, wordt gekeurd door de Inspectie Leefomgeving en Transport. ,,En daarvoor wordt het nog eens in China gekeurd. De producten hebben een enorme kwaliteitsslag gemaakt de afgelopen jaren. Zolang mensen er niet zelf aan 'knutselen' en het op de juiste manier gebruikt wordt, kan er niets verkeerd gaan."

Meer ongelukken

Quote

Een verbod werkt illegali­teit in de hand

Volgens Van der Horst houdt een vuurwerkverbod de liefhebber niet tegen en wordt het vervolgens online besteld. Komt het vanuit Polen of Italië via de pakketdienst naar Nederland. ,,Wij mogen vuurwerk verkopen met maximaal 500 gram kruit erin. In andere landen verkopen ze het tienvoudige. Dat onveilige, zware vuurwerk komt onze kant op en wordt niet gekeurd." Hij verwacht dat als er een verbod komt, het aantal ongelukken tien keer zo groot wordt. 

Een verbod kan ook voor onrust tussen inwoners zorgen, zegt de ondernemer. Namelijk als de ene buurman illegaal afsteekt en de ander zegt er wat van. ,,Handhavers zijn er nu al te weinig, je werkt illegaliteit in de hand."

Preventie

Met regelmaat geeft Van der Horst rondleidingen in zijn winkel en uitleg over vuurwerk aan jongeren. Hij vertelt over de gevaren en wat men vooral niet moet doen met vuurwerk. ,,Dat is onze taak, vinden wij."

Volledig scherm
Vuurwerkondernemer Cees van der Horst is tegenstander van het vuurwerkverbod. Zijn kluizen liggen inmiddels al aardig vol voor de jaarwisseling. © Pix4Profs-Ron Magielse

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

'Ruud Brood is de juiste man om NAC terug naar de eredivisie te brengen'

  • Ja (78%)
  • Nee (22%)
5720 stemmen