Volledig scherm
© Star Trek

Vulcaanse groet: Dif-tor heh smusma voor Star Trek fans in Breda

BREDA - Er kan begonnen worden met oefenen op de Vulcaanse groet. Het befaamde handgebaar uit de sci-fi serie Star Trek. Even voor de niet-trekkies (oftewel: fanatieke Star Trek fans); deze groet bestaat er uit een opgestoken vlakke hand, handpalm naar voren gericht en de vingers gespreid tussen de middelvinger en de ringvinger. 

Het gebaar kan vergezeld worden met de woorden 'Live long and prosper' (Leef lang en voorspoedig). 

Zaterdag is Breda voor het eerst gaststad tijdens de jaarlijkse fanclubdag van The Flying Dutch. Vandaar dat deze groet van pas zou kunnen komen. Om écht indruk te maken, kan de Vulcaanse groet uitgesproken worden in de oorspronkelijke (fictieve) taal: Dif-tor heh smusma. 

Toevallige passanten

Henk Osinga, penningmeester van de Star Trek fanclub blikt verheugd vooruit naar het bezoek aan Breda. ,,Volgend jaar bestaan we 35 jaar. Voor elke fanclub dag kiezen we een andere stad. Vaak doen we daarbij buurthuizen en soortgelijke accommodaties aan. Die liggen meestal een eindje buiten het centrum van de stad. In Breda zitten we met onze fanclubdag in Grand Theatre midden in het centrum. Ik hoop dat we daarmee ook wat toevallige passanten en daarmee een breder publiek mogen verwelkomen." 

Quote

Voor het internet­tijd­perk waren wij de belangrijk­ste informatie­bron voor Star Trek fans. Wij hadden als eerste informatie over acteurs, nieuwe series of te verwachte films.

Henk Osinga, Penningmeester The Flying Dutch

In de hoogtij dagen van de vereniging, in de jaren negentig, telde The Flying Dutch maar liefst 2.500 leden uit heel Nederland. Anno 2018 zijn dat er nog zo'n 400. ,,Dat heeft onder andere te maken met de opkomst van internet", meent Osinga. ,,Voor die tijd waren wij de belangrijkste informatiebron voor Star Trek fans. Wij hadden als eerste informatie over acteurs, nieuwe series of te verwachte films. Tegenwoordig vindt iedereen die informatie razendsnel zelf." 

Kinderen gratis

Volledig scherm
Star Trek Spock FOTO: Internet © Gratis

Tijdens de fanclubdag zijn er stands met films, boeken, informatie, modelbouwdozen en andere Star Trek gerelateerde items. Ook is er een paneldiscussie en er wordt een film vertoond. Het thema van dit jaar is ‘Family'. 

Kinderen die verkleed komen als ruimtewezen mogen gratis naar binnen. De bijeenkomst vindt plaats tussen 10.00 en 17.00 uur in het Grand Theatre aan het Van Coothplein.

  1. Supportersbus FC Den Bosch gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’, fans woedend op politie
    PREMIUM

    Supporters­bus FC Den Bosch gestopt onderweg naar NAC na tip over 'flink coke snuiven’, fans woedend op politie

    DEN BOSCH/BREDA - ‘Een kansloze actie van de politie’ noemt de supportersclub van FC Den Bosch de fouillering van tientallen supporters vrijdagavond in het cellencomplex in Breda. Na een tip had de politie sterke vermoedens dat de harde kern van plan was ‘flink drugs te gaan gebruiken’ tijdens de wedstrijd. Een volle supportersbus op weg naar NAC Breda werd naar het politiebureau geleid, maar daar bleek dat niemand iets op zak had.

In samenwerking met indebuurt Breda