Volledig scherm
© Johan Wouters / Pix4Profs

Vuistslagen in Bredase Ring: 'Kom op, Joey. Boksen!' (video)

BREDA - Het is iets voor half tien zaterdagavond. Uit de geluidsboxen van boksvereniging Bredase Ring ketst het opzwepende nummer Eye of the Tiger. Bekend uit boksfilm Rocky III. Links kruipt. in het blauw, de Bredase Joey Sips tussen de touwen de ring in. Dit is het moment. Nu moet het gebeuren. ,,Kom op, Joey", klinkt het bemoedigend. ,,Boksen, jongen!"

Het is de halve finale van de Open Zuid-Nederlandse Kampioenschappen boksen. Een wedstrijd waar, en Bredase Ringvoorzitter Wim Dieckmann kijkt even op het programma: ,,Bijna geen West-Brabanders aan meedoen. Even kijken. Nee, alleen twee jongens van ons. Leon Duinkerk, die heeft al verloren, en ehm, ja, en Joey." Verder: ,,Veel Belgen en Duitsers." Dat kan. ,,Het zijn open kampioenschappen. Iedereen kan zich inschrijven."

Intussen incasseert Joey in de ring klap na klap van zijn tegenstander: Sami Abdul Wahid. ,,Jammer", vinden de aanhangers van Joey. ,,Joey kan enorm goed boksen." Maar de druk is groot. En de Antwerpse fans van Sami luidruchtig. ,,Kom op, Sami." ,,Links, rechts, links, rechts."

Intussen kijkt de Amsterdamse Marijke Moolenaar gespannen toe. ,,Dit boksen is leuk om naar te kijken. Het zijn wedstrijden van drie rondes van twee minuten. Veel korter dan bij de profs. Daarom is er veel actie. In drie rondes moet je je bewijzen."

In de ring spat intussen het vocht rond, klinken doffe vuistslagen, voeren boksers en scheidsrechter een energieke rondedans uit, schreeuwen vanaf de zijlijn coaches en publiek. De bel. Even rust in de hoek, water in de mond, opnieuw de ring in. Even. Dan gooit de coach de handdoek op de touwen. Het is voorbij. Joey kan niet meer. ,,Jammer jongen", klinkt het sportief. Volgende keer beter.

Halve finale van de Open Zuid-Nederlandse Kampioenschappen boksen in Breda.

In samenwerking met indebuurt Breda