Volledig scherm
© Johan Wouters

Vrouwe Justitia, mag het licht uit?

BREDA - Als een felverlichte kerstboom torent het gloednieuwe gerechtsgebouw boven het noorden van de stad. Van de begane grond tot aan de bovenste verdieping brandt er licht.... Zonde, zou je denken, want om het hele gebouw in de duisternis te laten opvallen, dat kost flink wat energie. 

Maar het is noodzakelijk, vertelt een woordvoerster van InBalans, het consortium verantwoordelijk voor de aanleg van het immense gebouw. ,,Op dit moment zit InBalans volop in de testfase, vandaar dat er nu veel verlichting aan is in het gerechtsgebouw." 

Ze spreekt over een geavanceerd systeem dat op dit moment geïnstalleerd en uitgeprobeerd wordt: ,,Dit houdt in dat straks de verlichting aangaat als iemand de ruimte betreedt en weer uitgaat als iemand de ruimte verlaat. In de komende periode wordt de verlichting zo ingesteld dat op de begane grond en de eerste twee verdiepingen het licht brandt tussen 6.00 uur – 19.00 uur, daarna gaat het uit." 

De rest van de verdiepingen blijven 's nachts voor twintig procent verlicht. ,,In het gerechtsgebouw is beveiliging aanwezig, dat wil zeggen dat als de bewaker ’s nachts ergens loopt de verlichting tijdelijk aan-/uitspringt in die bepaalde ruimte van het gerechtsgebouw."

Aan de duurzaamheid is gedacht, benadrukt de zegsvrouw: ,,Het gaat om LED-verlichting".

Het gebouw, waar rechtbank, Openbaar Ministerie en de Raad voor Kinderbescherming hun onderkomen gaan vinden, moet in april 2018 klaar zijn. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3659 stemmen