Volledig scherm
© Ramon Mangold

Vrouw slaapt boven Club Reeperbahn in Breda, 'ik doe geen oog dicht'

BREDA - ,,Mijn bed staat precies boven de bar. Als ik 's nachts probeer te slapen is het net alsof de gasten naast je bed staan.''

 Ze zegt er letterlijk slapeloze nachten van te hebben, mevrouw Klapwijk,  bewoonster van één van de bovenwoningen van Club Reeperbahn, de seksclub aan de Belcrumweg in Breda. Ze nam haar intrek toen het bordeel op last van de gemeente nog gesloten was, maar sinds de club weer open is doet ze naar eigen zeggen geen oog meer dicht.

Niet vanwege krakende bedden of gekreun vanuit een van de peeskamertjes. Maar vanwege de muziek en pratende gasten aan de bar. ,,Zo erg dat is tot twee keer toe ’s nachts het bordeel ben ingelopen om te vragen of het wat minder kon. Maar het helpt niet. Ik slaap nu maar op de bank, met oordopjes in.’’

Quote

Ik slaap nu maar op de bank, met oordopjes in

Mevrouw Klapwijk

De vrouw deed vorig jaar oktober haar beklag bij de gemeente Breda die direct geluidsmetingen liet uitvoeren. Uitkomst: het lawaai zat 22 decibel boven de toegestane norm. De gemeente liet er geen gras over groeien en ging stante pede tot actie over.  De eigenaresse van het bordeel kreeg een waarschuwing. Voor iedere nieuwe overtreding een dwangsom van 1.000 euro. 

Maatregelen

De eigenaresse, Hannah Beyd,  besloot maatregelen te nemen. Ze liet twee geluidsboxen verwijderen en zorgde ervoor dat de bastonen minder doordreunden. Maar daar liet ze het niet bij. Ze schakelde ook een advocaat in om de in haar ogen onterechte dwangsom aan te vechten. Deze week troffen de partijen elkaar bij de adviescommissie bezwaarschriften die toetst of de gemeente wel op de juiste manier met haar burgers omgaat.

Volgens deze advocaat, mr. Corné Spitters, stapelde de gemeente fout op fout bij de metingen. Zo schrijft de wet voor dat minimaal drie metingen zijn gedaan waar flink wat tijd tussen zit. Maar de gemeente mat slechts drie minuutjes en dat vrijwel achter elkaar. Bovendien zou er tijdens het meten een raam in de kamer hebben opengestaan en ook dat mag niet.

Spannendste

,,En wanneer werd er gemeten? Precies, op het spannendste moment in de club, ’s avonds laat’’, hield de raadsman de commissieleden voor. Volgens Spitters bewijst de handelwijze opnieuw dat de gemeente alles in het werk stelt om het de seksclub die al eerder op last van de gemeente zo’n 2,5 jaar de deuren gesloten moest houden, zo moeilijk mogelijk te maken.

,,Bij ieder ander pand waar geklaagd wordt over geluidsoverlast duurt het een jaar voordat de gemeente besluit er metingen te gaan houden. In het geval van Club Reeperbahn gebeurde dat vrijwel direct. Het is volkomen duidelijk. Als de gemeente mijn cliënte kan pakken dan zal ze dat zeker niet nalaten.’’

Quote

En wanneer werd er gemeten? Precies, op het spannendste moment in de club, ’s avonds laat

Advocaat Corné Spitters

Aperte onzin, reageerde de ambtenaar die de handelwijze van de gemeente tijdens de zitting verdedigde. Toch kon ook hij niet ontkennen dat de gang van zaken op sommige punten ‘niet de schoonheidsprijs verdient’ en moest hij toegeven dat er hier en daar sprake was van een ‘abnormaliteit’ in de aanpak van de klacht. 

De bezwarencommissie komt over enkele weken met een standpunt in de kwestie. De raadsman kondigde na afloop  aan dat hij, zo nodig, naar de rechter stapt om de dwangsom aan te vechten. 

In samenwerking met indebuurt Breda