Volledig scherm
Oud-prins van ut Kielegat Peterus C Lie d'un Alleraller Irste deelt nummertjes uit voor de voorverkoop van de carnavaleske wandeling. © BN DeStem

Vroeg in het café om kaartje te scoren voor de Carnavaleske Wandeling

BREDA - Vroege drukte bij café De Haagse Poort aan de Bredase Haagdijk, deze zaterdag. Tientallen mensen staan al ruim op tijd in de rij om hun deelname aan de jaarlijkse Carnavaleske Wandeling zeker te stellen. Op zaterdag 15 februari vindt de achtste editie plaats van deze bijzondere rondleiding door ut Kielegat.

Elk jaar slaagt de organisatie erin om met een geheel nieuwe en verrassende route te komen. ,,Vorige week hebben we met de gidsen al proefgelopen”, zegt commissievoorzitter Jan Peters. ,,Dit jaar is Passage Zuidpoort ons vertrekpunt en van daaruit gaan we vervolgens de singels over richting de zuidkant van de stad.”

Net als voorgaande jaren leidt de alternatieve stadswandeling langs bekende en onbekende locaties met bijbehorende bijna vergeten verhalen en onvermoede geschiedenissen, afgewisseld worden met carnavaleske optredens van muziekkapellen, dansgroepen en andere leutige bijfiguren.

Oude bekenden van de wandeling zoals de mannen en vrouwen van CV VIOR (Veer in oew Reet) en D’n Vuilen ‘Oek zijn ook dit jaar weer van de partij. In totaal zullen er 10 groepen van 30 geïnteresseerden mee kunnen lopen in de carnavaleske wandeling. Naar goed gebruik zullen zij ook verkleed gaan.

Poephoofden

Aan een van de tafels in het café waar de voorverkoop van start gaat, overbruggen Minke van Dooremalen en twee vriendinnen de tijd tussen binnenkomst om half tien en de start van de voorverkoop om half twaalf, met een spelletje ‘poephoofden’. Een kaartspelletje dat zich kennelijk niet gemakkelijk in twee zinnen laat uitleggen.

 ,,We gaan met zes meiden meelopen”, vertelt Van Dooremalen. ,,Van voorgaande jaren heb ik alleen maar leuke dingen gehoord en dit jaar kan ik voor het eerst zelf meelopen.” Als ex-page heeft Van Dooremalen een duidelijke voorkeur voor de gids met wie ze mee wil lopen. ,,Met Danny natuurlijk, míjn prins.” 

Danny de Klerk, voorheen prins Daan, is dit jaar als novice opgenomen in het gidsengilde. Het gros van de rondleiders bestaat uit voormalig prinsen c.q. baronnen van een van de Bredase verenigingen. Marco Beerens, oud prins Marko van Giegeldonk, heeft al wél ervaring als gids. ,,Het is een feestje. En hoewel ik erg goed bekend ben in Breda, kom ik elke keer weer nieuwe dingen tegen.”

De verkoop van de kaarten verliep volgens de organisatie goed: bijna niemand hoefde teleurgesteld te worden.

Volledig scherm
in de rij voor carnavaleske wandeling © Martijn Schraven

In samenwerking met indebuurt Breda