Vrijspraak voor tweede verdachte overval studentenhuis Breda

BREDA - De 24-jarige L. de R., verdacht van een gewelddadige woningoverval op een studentenhuis aan de Elsstraat in Breda in april 2016, is vrijgesproken.

De rechtbank Zeeland-West-Brabant acht niet wettig en overtuigend bewezen dat hij zich als medepleger schuldig heeft gemaakt aan de overval. In december 2016 veroordeelde de rechtbank een 28-jarige medeverdachte wel tot een gevangenisstraf van 4 jaar. Er was vijf jaar cel tegen De R. geëist.

De R. zat ruim negen maanden in voorarrest. Tijdens de rechtszitting, twee weken geleden, liet hij bij herhaling op woedende toon weten wat hij daarvan vond. De zitting moest een keer geschorst worden en ook toen de strafeis werd uitgesproken, verliet de verdachte de zaal.

Zondes

De R. zei bij herhaling onschuldig te zijn: "Ik heb mijn ledematen niet ter beschikking gesteld aan zulke zondes." Het bewijs was volgens zijn advocaat mr. Ivo van de Bergh ook niet 'wettig en overtuigend.'

Gemaskerd en gewapend

In de nacht van 14 op 15 april 2016 drongen twee gemaskerde overvallers met een stroomstootwapen een studentenhuis aan de Elsstraat in Breda binnen. De vier aanwezige studentes werden overmeesterd, geboeid en bedreigd en moesten hun telefoon afgeven. Een van de studentes werd gedwongen geld over te maken en haar pasje en pincode af te geven. Vervolgens gingen de overvallers er vandoor. Een 28-jarige verdachte bekende later dat hij bij de overval betrokken was en werd veroordeeld. Hij verklaarde dat er meerdere mensen bij de overval betrokken waren, maar noemde in afgeluisterde gesprekken nooit expliciet de naam van de tweede verdachte.

Gebrek aan bewijs

Volgens de rechtbank lijdt het geen twijfel dat de 24-jarige verdachte van een ophanden zijnde overval afwist. Dat blijkt uit Whatsapp-gesprekken tussen de 28-jarige veroordeelde en de verdachte kort voor de overval. Op basis van het dossier kan echter niet worden vastgesteld dat de verdachte daadwerkelijk bij de overval aanwezig was. Zo zijn er geen sporen van hem gevonden in de woning en is hij niet te zien op camerabeelden van de pinautomaat die één van de overvallers kort na de overval gebruikte. Ook voldoet de verdachte niet aan de door de slachtoffers gegeven signalementen van de daders.

De rechtbank spreekt de verdachte daarom vrij. De partijen hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Breda