Volledig scherm
Bij het stadhuis van Breda werd op 24 augustus 1667 de Vrede van Breda officieel bekendgemaakt. Een maand eerder waren de voorwaarden voor het verdrag ondertekend op het kasteel van Breda. © Stadsarchief Breda

'Vredefontein' bij verder nog onduidelijke viering van Vrede van Breda

BREDA - Bij de viering van '350 jaar Vrede van Breda' komt er in Breda van 16 juni tot 16 juli waarschijnlijk een 'vredefontein' in de stad te staan.

Het project is opgezet door het Bredase bureau STROOM. Volgens Lidwien Hupkens van dat bureau is het een waterattractie waarbij 'mensen het gevoel van conflict en verbondenheid ervaren'.

De fontein moet in principe het buitenevenement worden tijdens de Viering van de Vrede van Breda. De gemeente heeft daar 190.000 euro voor beschikbaar gesteld. STROOM wacht echter nog op een definitief akkoord, zegt Hupkens. "Dat moet er wel binnen twee weken zijn, anders wordt de tijd te kort om het goed te organiseren." Ze kan daarom ook nog niet zeggen waar de fontein komt.

Geen communicatie

De aftrap voor de herdenking van de Vrede van Breda is medio juni. Twee maanden voor de start is nog weinig duidelijk over de activiteiten die dan plaatsvinden. Officieel is alleen bekend dat in het Stedelijk Museum Breda een tentoonstelling komt. Het ‘fonteinproject’ is nog niet door gemeente zelf naar buiten gebracht.

Vanuit de gemeente is sowieso richting publiek nog geen communicatie op gang komen over het project. Er is bijvoorbeeld geen aparte website. Op de site van de gemeente zelf is ook geen info te vinden. Er is alleen een Facebook-pagina met summiere informatie.

Flags of peace

Eind vorig jaar kondigde de gemeente aan dat in de maanden juni tot september uitvoerig wordt stilgestaan bij de Vrede van Breda. De gemeente heeft in totaal vier ton gereserveerd voor onder meer een buitenevenement (190.000 euro), een symposium (85.000), een expositie in het museum (50.000) en culturele initiatieven (50.000).

Een van de projecten die subsidie krijgt is Flags of Peace, zegt Dennis Elbers van het Graphic Design Festival desgevraagd. Het project, waarbij 101 vlaggen uit 101 verschillende landen op het Chassé Park komen te hangen. wordt uitgevoerd door het Graphic Design Festival samen met Trapped in Suburbia uit Den Haag.

Twee weken

Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat achter de schermen hard wordt gewerkt aan de laatste voorbereidingen voor de viering: 'Binnen twee weken verwachten we samen met diverse partijen het complete programma te kunnen presenteren'.

De Vrede van Breda werd op 31 juli 1667 in het Kasteel van Breda getekend. Met het verdrag tussen Nederland, Engeland, Frankrijk en Denemarken eindigde niet alleen de Tweede Engelse Zeeoorlog, maar werden ook onder meer afspraken gemaakt voor de verdeling van New York en Suriname.

In samenwerking met indebuurt Breda