Volledig scherm
Bij het stadhuis van Breda werd op 24 augustus 1667 de Vrede van Breda officieel bekendgemaakt. © Stadsarchief Breda

Vrede van Breda wordt gevierd met water, vlaggen en concerten

BREDA - Met een fontein, een vlaggenproject, diverse exposities, wandelingen, concerten, vredesgedichten en een tipi-tentenkamp wordt deze zomer in Breda gevierd dat 350 jaar geleden de Vrede van Breda werd getekend.

Meest in het oog springend project is de Vredefontein die van 16 juni tot 16 juli op het Kasteelplein komt te staan. Op een podium van tien bij tien meter is dan een waterchoreografie te zien, die symboliseert dat zowel vrede als conflicten van alle tijden zijn.

Waterstralen

Mensen kunnen over het podium lopen, waar ze om zich heen waterstralen zien opkomen. Diverse waterpartijen verdelen het podium en sluiten mensen zo van elkaar af. "Aan het einde vallen alle stralen op het podium weg en komt het water alleen van de buitenkant, waardoor er één grote ruimte ontstaat," aldus Francien van Cappelle, van studio Van Cappelle en Kramer, die het ontwerp heeft gemaakt. De voorstelling duurt een kwartier en is dagelijks van 11.00 tot 21.00 uur te zien.

De Vredefontein geldt als de grote buitenmanifestatie van de viering van 350 jaar Vrede van Breda, die 1667 een einde maakte aan de Tweede Nederlands-Engelse Zeeoorlog. 

Vlaggen

Een ander opvallende project in de buitenruimte is Flags For Peace, waarbij honderd vredesvlaggen van ontwerpers uit honderd verschillende landen in de binnenstad komen te hangen. De beoogde locatie is het Chassé Park. "Maar de vergunning is nog niet helemaal rond," aldus Dennis Elbers van Graphic Matters (voorheen Graphic Design Festival) die het project organiseert.

Ook een buitenproject is een '‘Vredes-tipi-tentenkamp'. Bij de Stadsgalerij op het Chassé Park komen eind juli een week lang tenten te staan waar mensen kunnen praten en mediteren over en voor vrede. Daar moet ook zeven dagen en nachten lang permanent een vredesvuur branden.

Exposities

In het Stedelijk Museum Breda, dat op 16 juni opengaat, komt een expositie over de Vrede van Breda. In het museum komt later ook tentoonstelling met werk van Bredase amateurkunstenaars. Dat laatste betreft een project van de Nieuwe Veste.

In de Grote Kerk zijn twee concerten: op 24 augustus van het Breda's Mannenkoor en op 21 september is er een concert onder de naam 'Breda zingt voor de Vrede'.

Er is sinds deze week een website in de lucht, waar nu nog summiere informatie op staat, maar waar de komende tijd steeds meer te vinden zal zijn over de verschillende activiteiten. 

In samenwerking met indebuurt Breda