Voormalig raadslid Breda neemt ‘mogelijk lichaamsresten’ mee in vuilniszak van rampplek MH17, nabestaanden boos

Nabestaanden van de MH17-ramp zijn boos over de actie van Michel Spekkers. De journalist, die voorheen raadslid was voor de SP in Breda, zegt dat hij een vuilniszak vol spullen ‘en mogelijk menselijke resten’ van de rampplek in Oekraïne heeft meegenomen.

Spekkers tweette de afgelopen dagen regelmatig over de vuilniszak. Hij zou de zak hebben meegenomen naar Rusland. Spekkers vroeg zijn volgers in een poll wat hij met de zak moest doen: afleveren bij de Tweede Kamer, het OM of ‘mijn moeder’.

De actie heeft ergernis opgewekt bij nabestaanden. Dat zegt Evert van Zijtveld, voorzitter van de Stichting Vliegramp MH17. “Je moet met respect hiermee omgaan”, zegt Van Zijtveld. “Als er mogelijke menselijke resten worden gevonden, moeten deze aan de lokale burgemeesters worden overgedragen en niet in een vuilniszak mee op reis worden genomen.”

Volgens de voorzitter is er eerder een melding geweest dat er in het rampgebied mogelijk resten waren gevonden van inzittenden, maar dat bleek destijds om dierlijke resten te gaan.

Moeilijk bergen
“Dat daar nu nog steeds van alles gevonden wordt, is logisch”, aldus een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie. “Het toestel kwam in een groot gebied terecht, waar het nu nog steeds onrustig en onveilig is. Dat maakt het bergen erg lastig.” De kans dat er nog menselijke resten in het gebied liggen, is daarom groot, volgens de woordvoerder. 

Het Openbaar Ministerie heeft contact gezocht met de journalist. “Als er inderdaad iets gevonden is, is het belangrijk voor de nabestaanden om dat goed te onderzoeken. Deze man had zich beter gelijk bij de politie of bij ons kunnen melden.”

Vliegramp
Op 17 juli 2014 werd vlucht MH17, onderweg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, uit de lucht geschoten boven het oosten van Oekraïne. Alle inzittenden, onder wie 50 Brabanders, kwamen om het leven.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda