Volledig scherm
Foto ter illustratie.

Voormalig belastingkantoor geeft terug aan de wijk

BREDA - Leuker konden ze het nooit maken bij de belastingdienst, dat geeft de dienst zelf al jaren toe in reclamecampagnes. Met de officiële opening van De Teruggave, afgelopen zaterdag, is het voormalig belastingkantoor aan de Gasthuisvelden in Breda daarentegen wél een stuk leuker geworden.

Omdat er nog geen definitieve herbestemming voor het zes verdiepingen tellende pand is, kan er de komende jaren creatief gebruik gemaakt worden van de ruimte. Kantoorruimte is voor een zeer billijke prijs per vierkante meter te huur, mits de huurder zich bereid toont iets terug te doen voor de buurt. Bijvoorbeeld zoals Sacha van den Oever die een administratiekantoor runt. Eens per maand houdt ze een gratis inloop spreekuur voor startende zelfstandigen. Ontwerpbureau Park gaat het huiskrantje voor het pand maken en helpt de mensen van vluchtelingenwerk. Anne Vergouwen van Stand Up Paddling neemt de kinderen van groep 8 mee paddlingen.

Voorafgaand aan de officiële openingshandeling door De Beer, is er een ontbijt georganiseerd. Zo’n vijftig buurtbewoners genieten samen van een broodje, een kopje koffie en het adembenemende uitzicht dat de zesde verdieping biedt over de stad. Matis van Sulten gelooft het allemaal wel. Hij heeft net zijn fruithapje op en kijkt vanuit zijn wandelwagen hoe mama, Linda van Velthoven die zichzelf nog een broodje smeert. ,,We zijn al eens naar een opendag geweest”, zegt Linda, ,,maar pas nu kunnen we ook kennis maken met de bedrijven die zich hier gevestigd hebben.” Een tijd lang behoorde de komst van een ACZ tot de mogelijkheden. ,,Daar zou ik op zichzelf niet tegen zijn geweest”, laat Linda weten. ,,Al zeg ik eerlijk dat ik hier blijer mee ben.”

De hele Gasthuispoort gaat de komende jaren op de schop. Naast het voormalig belastingkantoor krijgen ook het oude UWV gebouw, de rechtbank en het pand waar het kadaster zetelde een nieuwe bestemming. ,,Allemaal gebouwen waar je vroeger ontboden werd”, zegt wethouder De Beer. ,,De nieuwe invulling nodigt mensen uit en geeft iets terug aan de omgeving.”

In samenwerking met indebuurt Breda