Voorlopig geen fusie lokale omroepen in regio Breda

Peter Ullenbroeck

De vorming van één financieel draagkrachtige streekomroep voor de regio Breda en Oosterhout stuit op forse obstakels.

De twee grootste spelers in de onderhandelingen tussen de diverse omroepen, de Bredase zender BredaNu en de Oosterhoutse ORTS, weigeren hun autonomie op te geven. Kleinere omroepen zoals die in Drimmelen hebben daar geen moeite mee.

,, Wij willen samenwerken, maar ik zie niet de voordelen van een fusie’’, zegt BredaNu-voorzitter Hans Poppelaars. Bij de ORTS waar nog niet zo lang geleden een nieuw bestuur aantrad, denken ze daar al net zo over. Woordvoerder Willem van Hooijdonk: ,,Wij willen best samen camera's gaan delen. Maar één nieuwe omroep met bijvoorbeeld een studio in Breda? Nee.''

De lokale omroepen in Breda, Oosterhout, Drimmelen en Geertruidenberg praten al enige tijd met elkaar over de vorming van een nieuwe streekomroep met meer financiële armslag. Aanleiding is het plan van de koepelorganisatie van lokale omroepen in Nederland, de OLON. Die wil het huidige aantal van 260 tot 70 lokale omroepen terugbrengen.

Volgens OLON-directeur Bernard Kobes is dat nodig omdat lokale omroepen in dunbevolkte gebieden het hoofd amper boven water weten te houden. Dat komt door de wijze van financiering. De omroepen krijgen op basis van het aantal huishoudens een zogeheten bekostigingsvergoeding van de gemeente waarin ze actief zijn.

Dat betekent dat BredaNu jaarlijks een kleine 100.000 euro opstrijkt, terwijl de omroep in Drimmelen maar 15.000 euro krijgt. ,,Net genoeg om als omroep alle vaste lasten te kunnen betalen. En dan moeten we nog programma’s maken’, zegt voorzitter John Huijbregts van de Drimmelense omroep.

Huijbregts is daarom warm voorstander van één streekomroep. Omdat dat onhaalbaar is, is een tussenvorm bedacht. Die komt er op neer dat de omroepen zelfstandig blijven, hun eigen studio houden, maar wel een centraal bestuur boven zich krijgen die over de in- en uitgaven gaat.

,,Die vorm biedt veel voordelen’, je deelt materiaal, wisselt programma's uit. Meer voor minder kosten'', aldus Huijbregts die voorzitter wordt van een werkgroep die het plan gaat uitwerken.

Vervolg op pag.

In samenwerking met indebuurt Breda