Voor iedere gemeente een eigen Kieswijzer
Niet de politieke partijen, maar de inwoners zelf bepalen waar de gemeenteraadsverkiezingen over moeten gaan in de Kieswijzer, die BN De Stem vandaag presenteert.
Met hulp van 85 gesprekspartners, duizenden stemmers en 34 journalisten lanceert BN DeStem vandaag een unieke Kieswijzer. Hierbij bepalen niet de politieke partijen, maar de inwoners zélf waar de gemeentelijke verkiezingen over moeten gaan. Een unicum.
'Waar moeten volgens u de gemeenteraadsverkiezingen om draaien?' vroeg BN DeStem eind vorig jaar aan de lezers. De redactie wilde het dit keer anders doen. Omdraaien. Niet alleen aandacht voor de standpunten waar de politieke partijen zelf mee naar buiten treden, maar juist voor de onderwerpen waar onze lezers de nadruk op willen leggen. Zodat stemmers een overweging maken op basis van politieke overtuigingen die dicht bij ze staan.
Om dit voor elkaar te krijgen, voerden 34 journalisten in december en januari in de zeventien gemeentes van het verspreidingsgebied van BN DeStem rondetafelgesprekken. Uit iedere gemeente sloten hier vijf inwoners bij aan. Variërend van de voorzitter van de voetbalvereniging, een zorgmedewerker, leerkracht. Mensen die weten wat er in een gemeente leeft.
Thema's
Zij maakten samen met de journalisten een lijst met thema's. Hierbij viel het op dat sommige thema's in iedere gemeente spelen. Onkruid, dat moet beter bestreden worden, bijvoorbeeld. Maar doet de gemeente dat of de buurtbewoner zelf? En de discussie rondom afvalscheiding. Heeft dat zin en wat mag het kosten? Hondenbelasting: afschaffen of juist niet? Meer woningen voor ouderen, parkeerbeleid, wel of geen coffeeshops. Allemaal onderwerpen die meer dan eens ter tafel kwamen.
In december en januari voerden 34 journalisten een rondetafelgesprek in 17 gemeentes
Na de rondetafelgesprekken legden de journalisten de lijst met opgedane thema's voor aan de inwoners van gemeentes. Zij selecteerden de voor hen belangrijkste thema's. Van deze onderwerpen maakte de redactie stellingen, waarop vrijwel alle politieke partijen reageerden.
Geen makkelijke klus. Zo wist niet ieder partijlid de digitale weg even makkelijk te bewandelen en voor anderen was het even wennen dat ze niet zelf de stellingen mochten bepalen. Maar gelukkig kon de redactie uiteindelijk rekenen op de antwoorden van alle politieke partijen uit de zeventien gemeentes, op twee uitzonderingen na. In Baarle-Nassau weigerde het CDA ondanks herhaald verzoek en in Alphen Chaam besloot Gemeentebelangen Galder, Strijbeek, Ulvenhout niet mee te doen.
Al deze informatie verzamelden onze verslaggevers in een Kieswijzer die stemmers vanaf vandaag kunnen raadplegen via www.gemeentekieswijzer.nl. Op dit adres vinden deelnemers de Kieswijzers van in totaal 220 gemeenten, waaronder die van BN DeStem.
Verder werkten de zusterkranten AD regio, Brabants Dagblad, De Gelderlander, Eindhovens Dagblad, PZC, De Stentor, Tubantia en Het Parool mee aan deze grootste regionale stemhulp ooit.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Podcast
Nanette en Marlies verloren ongeboren baby: ‘Zoveel liefde voor zo’n ieniemini mensje’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. Deze week vertellen Marlies en Nanette over hun miskramen. -
vraag 't vtwonen
Zo wordt je huis een oase van rust: ‘Dat is echt een basisbehoefte’
In een rustig huis is het fijn thuiskomen na een lange werkdag. Hoe maak je van je huis zo’n serene plek? We vragen het Liza Wassenaar, stylist bij vtwonen. -
PREMIUM
Koetje Boe zit al acht jaar in het buitengebied van Wagenberg, maar mag dat eigenlijk wel?
DEN HAAG/WAGENBERG – De Raad van State geeft de gemeente Drimmelen mogelijk een opdracht om alsnog onderzoek te doen naar de behoefte aan een kinderdagverblijf op een voormalige veehouderij aan de Wildestraat in Wagenberg. -
PREMIUM
‘Fabriek’ verrijst op Dino-locatie bij Woonboulevard Breda: ‘Wij maken ons ernstig zorgen’
BREDA - Jarenlang stond de zogeheten ‘Dino-locatie’ te boek als dé plek om de Woonboulevard Breda uit te breiden, maar eigenaar Vastlab ziet daar geen brood meer in. Het bedrijf wil er nu een fabriek bouwen waar woonunits worden geproduceerd. De buren van de Heilaarstraat vinden dat niks en maken massaal bezwaar. -
PREMIUMCOLUMN
Wielrenners moet je bier geven, geen bubbels
Wielrenner Biniam Girmay schreef dinsdag dubbel geschiedenis. Hij was de eerste Afrikaan die een etappe won in de Giro d’Italia. En hij werd de eerste renner ooit met een champagnefleskurkblessure.
-
Energierekening
Sjaak (75): ‘Ik heb zelf radiatorfolie achter de radiatoren geplaatst, met magneten’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Sjaak Kolderman (75) uit Sassenheim. -
PREMIUM
Mag het wat duurzamer? Met zo'n vraag weten ze in Breda maar moeilijk raad
BREDA - ‘Dit is gewoon terreur.’ Jazeker, de rapen zijn gaar, wanneer Sabine van Nispen, Talitha Korsmit en Janneke van Lierop in de raad van Breda op de proppen komen met een bijzondere motie. Daarin wordt onder meer opgeroepen om de maaltijden van de raad vegetarisch en dus duurzamer te maken, maar ook om geen bosje bloemen meer te geven, want dat is slecht voor het milieu. -
PREMIUM
Traag werkende gemeente dreigt Poppodium Phoenix te nekken: ‘We zijn inmiddels bijna failliet’
BREDA - Breda is zo traag met de verbouwing van de Stokvishallen, dat Poppodium Phoenix, die sinds januari wacht om er in te trekken, failliet dreigt te gaan.
In samenwerking met indebuurt Breda
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer