Volledig scherm
Basisschool De Fontein start het nieuwe schooljaar in een gloednieuw gebouw. © ron magielse / pix4profs

Voor het eerst naar een fonkelnieuwe school in Breda

BREDA - ,,Een parel voor de Geeren", wordt de nieuwe hoofdvestiging van basisschool De Fontein al genoemd. Maandag maakten 160 enthousiaste, nieuwsgierige leerlingen voor het eerst kennis met hun nieuwe onderkomen.

Ruimtelijk, warm, overzichtelijk en vooral geen schoenendoos: clusterdirectrice Erna Nederlof had al in 2008 haar droomschool voor ogen. ,,Ik zag een boot voor me. Met een duidelijke hoofdingang, waar de kinderen elkaar eerst ontmoeten voordat ze naar de geborgenheid van een klaslokaal zouden gaan." 

De vorm van een boot heeft De Fontein niet gekregen, maar het gedroomde effect zonder meer. Samen met leraar Peter van den Bosch ging Nederlof het traject aan. Eerst met de gemeente Breda, vervolgens met architect Marcel Snellenberg van Rienks Architecten. ,,Vruchtbare samenwerkingen, er staat nu echt een moderne, ruimtelijke school waar over nagedacht is."

Van den Bosch zelf neemt groep 7 mee naar hun nieuwe lokaal. De kinderen mogen niet direct naar binnen, Van den Bosch maakt er een officieel momentje van. ,,Wie wil als allereerste het lokaal in? En waarom?", vraagt hij aan zijn klas. De spanning wordt zo opgebouwd: als de kinderen eenmaal in de klas zitten en Van den Bosch aanraadt om eens rustig rond te kijken, valt er een stilte: de kinderen zijn onder de indruk van hun nieuwe schoolgebouw.

Hij is essentieel geweest in dit traject, benadrukt Nederlof. ,,Zijn kwaliteit is inrichten. Hij heeft ideeën, ideeën die we heel graag mee wilden nemen in deze nieuwbouw." De school herbergt de klassen 1 tot en met 8, met daarbij de voorschoolse opvang en de peutertuin van Kober. ,,Er is een speelzaaltje die multifunctioneel is; hij kan ook gerust dienst doen als aula of voor ouderavonden." 

Quote

Een multifunc­ti­o­neel speelzaal­tje kan ook dienstdoen als aula of voor ouderavonden

– Erna Nederlof, clusterdirectrice

Over de kleuren is goed nagedacht; er is voornamelijk gebruik gemaakt van wit, antraciet en hout. Met tegenkleuren als geel, terra oranje en twee soorten blauw. Adjunct-directrice Margreet Groothuis wijst in de lerarenkamer naar het schilderij 'Caféterras bij Nacht' van Vincent van Gogh. ,,Toevalligerwijs komen alle kleuren terug in dat werk." 

De 9-jarige Arda is als eerste op het schoolplein. Hij heeft zin in het nieuwe schooljaar, maar ziet nog weinig van zijn gading op het schoolplein. ,,Ik zie daar een zandbak, maar daar ben ik te oud voor." Groothuis is er zich van bewust: ,,Dat is inderdaad nog niet helemaal af. In het najaar komt er veel meer groen en de speeltoestellen worden later geleverd." Officieel gaat de nieuwe hoofdvestiging van De Fontein half oktober open.

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Is NAC na de goede reeks en het vertrek van Willem II-topschutter Sol favoriet voor de derbyzege?

  • Ja (54%)
  • Nee (46%)
3844 stemmen