De belangstelling om een legale kwekerij te beginnen blijkt groot.
Volledig scherm
De belangstelling om een legale kwekerij te beginnen blijkt groot. © ANP

Volop plannen voor legale 'staatswiet'

Legale cannabisteeltBREDA - Mensen staan te springen om een legale wietkwekerij te beginnen. Dat merkt Paul Depla, burgemeester van Breda, in de aanloop naar het experiment met legale cannabisteelt.

In welke gemeenten geëxperimenteerd zal worden met legale wietteelt, is nog niet bekend. Maar ondertussen steken de initiatiefnemers van legale cannabiskwekerijen al de kop op. Gisteren: Project C. Het plan van advocaat Peter Schouten, SP-politicus Joep van Meel en huisarts Ronald Roothans om zelf legale cannabis te produceren. Goed voor twaalf ton hennep per jaar.

Zij zijn niet de enige: ook de coffeeshops broeden op een plan. Rick Brand, woordvoerder van de Actieve Bredase Coffeeshops (ABC): ,,Wij zijn ook met ontwerpen bezig. We willen samenwerken in ons verband, met professionele kwekers in Nederland. Een echt Bredaas project", vertelt Brand. Verder wil hij er nog niet al te veel over zeggen: ,,We dienen ons plan pas in als de voorwaarden van de overheid bekend zijn."

Complete businessplannen

Breda - 7-6-2018 - Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs - Avond installatie wethouders gemeente Breda. Burgemeester Paul Depla.
Volledig scherm
Breda - 7-6-2018 - Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs - Avond installatie wethouders gemeente Breda. Burgemeester Paul Depla. © Marcel Otterspeer / Pix4Profs

Depla, groot voorvechter van het experiment met legale wietteelt, wordt 'redelijk overstelpt' met plannen. ,,Ik krijg elke week wel één of twee mails van mensen die zich erop voorbereiden, als er groen licht komt voor het experiment. Soms complete businessplannen." Wie de wiet echt gaat telen, dat is aan het ministerie. Depla juicht de plannen toe: ,,Je ziet dat het onderwerp enorm leeft onder ondernemers."

Het is echter nog afwachten waar 'staatswiet' verstrekt gaat worden. De overheid wijst waarschijnlijk begin 2019 zes tot tien gemeenten aan die vier jaar mee mogen doen met de proef. Depla: ,,Mij gaat het er vooral om dat het experiment goed wordt uitgevoerd - dat het product aansluit bij de variëteit en kwaliteit die de consument gewend is." De proef hoeft niet per se in zijn gemeente te draaien, zegt Depla: ,,Liever een goed experiment in Delfzijl, dan een slechte in Brabant."

Maar waarom Breda toch mooi zou zijn als één van de uitverkoren gemeenten? ,,Het past in de totale aanpak van Brabant om drugscriminaliteit de wind uit de zeilen te halen. Aan de ene kant repressief, door georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Maar ook het bieden voor een alternatief: reguleren.”

In samenwerking met indebuurt Breda