Volledig scherm
foto Edwin Wiekens/het fotoburo

Volle Mark en zompig land door natte periode

BREDA - De rivieren staan hoog, het land is doorweekt. De spons is zo goed als vol. En wie knijpt ’m uit? Dat is een kwestie van een droge periode, maar die dient zich volgens de weerkundigen voorlopig nog niet aan. Dus blijft de Mark met zijarm hier bij Breda mooi vol en blijven de uiterwaarden en landerijen zompig.

De wandelaar kan beter de laarzen aantrekken.Dan mag de meetlat bij de stuw Bieberg (nog) geen alarmerende cijfers laten zien, zoals in de kerstperiode, waterschap Brabantse Delta houdt de pompen wel paraat en waar nodig draaien de gemalen om de sloten en vaarten te ontzien.„Op basis van de weersvoorspelling voor de koer geen kritie`mende dagen worden ke waterstanden verwacht. Extra actie is dus vooralsnog niet nodig. Het water staat wel hoger dan normaal, we blijven alert”, laat ‘het schap’ weten.

Zijn de waterstanden in de binnenwateren nog te overzien, voor de buitenwateren levert dat soms wel een probleem op. Zoals met het Hollandsch Diep. De wind stuwt het zeewater op, het water in deze rivier staat hoog. Wat het voor de Roode Vaart (Moerdijk) weer moeilijk maakt water te lossen en te spuien op de rivier. „Daar helpen we met noodpompen.”

In samenwerking met indebuurt Breda

Poll

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

'NAC moet met trainer Ruud Brood doorgaan in de eerste divisie'

  • Eens (80%)
  • Oneens (20%)
7881 stemmen