Volledig scherm
Het bestuur van het Generaal Maczek Museum tussen de opgeslagen onderdelen van de collectie. V.l.n.r. Wim Vermeeren, Rob van Dommelen, Frans Ruczynski en Jos Hegtermans. Foto's Ron Magielse/Pix4Profs

Volksmuseum Breda zoekt nieuw dak boven zijn hoofd

BREDA - Deze week herdenkt Breda de bevrijding in 1944. Maar intussen ligt de collectie van het Generaal Maczek Museum in een bunker te wachten op wat komen gaat. "Triest dat zo'n uniform in een hoek is weggestopt."

'Daar zijn ze dan. Onze Poolse helden… In een doos.'

Conservator Rob van Dommelen van het Generaal Maczek Museum in Breda snijdt een platte verhuisdoos open. Er komt een stapeltje portretten tevoorschijn: leden van de Eerste Poolse Pantsersbrigade, de bevrijders van Breda en grote delen van West-Brabant, Zeeuws-Vlaanderen en Noord-Oost Nederland.

Tot bijna twee jaar geleden maakten de portretten deel uit van de 'eregalerij' van het museum, dat was gevestigd op de Trip van Zoudtlandt- kazerne in Breda. Op 1 januari 2015 sloot het museum de deuren. Defensie had het gebouw zelf nodig.

Nu ligt de eregalerij opgeslagen in een depot in een voormalige telefooncentrale van Defensie uit de tijd van de Koude Oorlog. Divisievaandels liggen op een stapel planken, ergens in een gangetje ligt een onklaar gemaakte Duitse Panzerfaust. Munitiekisten zitten vol met officierspetten en het model van een Spitfire-jachtvliegtuig ligt in plastic verpakt op een stelling. En overal staan dozen…heel veel dozen

De voormalige communicatiebunker in Breda is een noodvoorziening. De vraag is hoe lang het museum gebruik kan blijven maken van deze opslagmogelijkheid. "Het is heel goed dat we deze ruimte ter beschikking hebben, maar liever laten we onze topstukken zien aan het publiek", zegt Frans Ruczynski, voorzitter van het museumbestuur.

De afgelopen jaren zijn er veel gesprekken met evenveel partijen gevoerd over herhuisvesting, zegt Ruczynski: "Aan support is er geen gebrek. Daar putten we hoop uit. Met name de gesprekken met de gemeente Breda verlopen constructief."

Het museumbestuur wijst de overlegpartners er op, dat de naam 'Maczek' intussen een wereldmerk is. "Breda herbergt dus een uniek stuk oorlogsgeschiedenis, dat internationaal geïnteresseerden trekt. Ook nu het museum gesloten is komen er regelmatig verzoeken binnen om met groepen langs te komen", zegt de bestuursvoorzitter.

Lees zaterdag meer in BN DeStem

In samenwerking met indebuurt Breda