Het eerste team van Advendo (hier in de witte shirts, vorig seizoen tegen PCP) komt ook nu weer uit in de 5e klasse.
Volledig scherm
Het eerste team van Advendo (hier in de witte shirts, vorig seizoen tegen PCP) komt ook nu weer uit in de 5e klasse. © Pix4Profs/Edwin Wiekens

Voetbal in Breda-Noord: Advendo optimistisch en Hoge Vucht blijft actief voor de jeugd

BREDA - In Breda-Noord is het komend seizoen alleen nog SV Advendo actief in de reguliere voetbalcompetitie. SC Hoge Vucht heeft zich er bij neergelegd dat er geen KNVB-wedstrijden meer worden gespeeld.

SC Hoge Vucht werd vorig seizoen geroyeerd door de KNVB nadat zich een aantal incidenten had voorgedaan. De club liet voor de zomer weten het besluit mogelijk aan te gaan vechten buiten de organen van de voetbalbond, bijvoorbeeld bij de rechter. Daar is echter vanaf gezien.

Vergrootglas

“Zelfs als we die zaak zouden winnen en terug zouden keren in de competitie, dan zouden we voortdurend onder een vergrootglas liggen. Bij het minste of het geringste lig je er dan weer uit. Het wordt dan ook heel moeilijk om een club te leiden”, aldus voorzitter Hassan Lammou. Hoge Vucht blijft wel actief en gaat zich met name inzetten voor jongeren in de wijk (zie kader).

Advendo

Slechts een of twee leden van Hoge Vucht hebben zich gemeld bij Advendo, terwijl die club juist hard op zoek is naar nieuwe leden. In tien jaar tijd is het ledenbestand van Advendo gedaald van zeshonderd naar minder dan tweehonderd. Komend seizoen start Advendo met zes seniorenteams en zeven jeugdteams.

Om de neerwaartse trend bij Advendo een halt toe te roepen én om het clubvoetbal in Breda-Noord te redden, hebben de vereniging, gemeente en de wijkraad de handen in een geslagen. Er komt nu een kernteam dat bestaat uit vertegenwoordigers van de club en organisaties uit de wijk op het gebied van sport, welzijn en jeugd.

Kwartiermaker

Ook komt er een kwartiermaker om het proces te begeleiden, dat de naam ‘Vitaal voetbal in Breda-Noord’ heeft gekregen. De kwartiermaker, die door de gemeente wordt betaald, is gevonden in de persoon van Johan Vermeulen van bureau Credo. Volgens wethouder Daan Quaars gaat het om een ‘ervaren rot in het vak’ die veel gedaan heeft in het begeleiden van verenigingen en andere instellingen.

Overgangsjaar

Ondertussen blijft Piet van Duuren (veertig jaar Advendo-lid en oud-voorzitter) het bestuur ondersteunen, want dat is nog steeds incompleet. Zo zijn er op dit moment geen voorzitter en penningmeester. “We zijn optimistisch over de toekomst. Dit seizoen zien we vooral als een overgangs- en opstartjaar. We gaan nu samen met het kernteam en Johan Vermeulen een plan maken. Dat leggen we in december voor aan de gemeente”, aldus Van Duuren.

SC Hoge Vucht blijft wel actief

-

SC Hoge Vucht gaat verder als een ‘brede maatschappelijke vereniging’, zegt voorzitter Hassan Lammou. “Wij zijn altijd al meer dan een voetbalvereniging geweest maar nu het competitievoetbal wegvalt, komt de nadruk meer op de maatschappelijke functie te liggen.”

Voetballen blijft een belangrijk onderdeel voor de club, zo blijven bij de senioren twee zaalvoetbalteams actief. “Voor de jeugd hebben we samenwerking gezocht met een voetbalacademie. Daarmee gaan we trainen en spelen op de trapveldjes in de buurt.”

Hoge Vucht heeft nog steeds een clubhuis (in eigen bezit) op sportpark De Wisselaar. De velden daar kan de club niet meer gebruiken omdat die alleen nog voor de Bredase Rugbyclub bestemd zijn. “Maar bij het clubhuis hebben we een krachthonk waar onze leden gebruik van kunnen maken. En in het clubhuis willen we activiteiten voor mensen uit buurt doen en bijvoorbeeld huiswerkbegeleiding voor jongeren”, aldus Lammou.

Wethouder Daan Quaars (VVD) zegt desgevraagd in gesprek te zijn met SC Hoge Vucht over de toekomst van de vereniging.  

In samenwerking met indebuurt Breda