Volledig scherm
Crash sportvliegtuig Breda International Airport © Alexander Vingerhoeds

Vijfde ongeluk vanaf Breda International Airport in jaar tijd

WILLEMSTAD - De crash die vrijdag heeft plaatsgevonden met het sportvliegtuig in Willemstad is het vijfde ongeval in ongeveer een jaar tijd waarbij een vliegtuig is betrokken dat opsteeg vanaf Breda International Airport.

Ruim een jaar geleden, op 31 mei 2018, stortte een reclamevliegtuigje neer op Breda Airport. Daarbij kwam de 62-jarige piloot uit Goed om het leven. Het toestel vloog na de crash in brand en brandde helemaal uit. Het vliegtuig bleef vermoedelijk met de reclamesleep ergens achter hangen tijdens het opstijgen.

Zo'n twee weken later, op 15 juni,  stortte op er weer een vliegtuig neer. Ditmaal een sportvliegtuig. De piloot raakte daarbij gewond. Het ongeval gebeurde toen de piloot een doorstart wilde maken, waarbij het mis ging. De piloot was de enige inzittende. Hij kon op eigen kracht naar de ambulance lopen.

Op 2 september raakten op één middag twee parachutisten gewond tijdens een sprong. De ongevallen hadden niets met elkaar te maken. Een parachutist brak zijn been bij een harde landing op een weiland in Zegge. De andere parachutist kwam ook verkeerd terecht bij een landing op de Bosschenhoofdseweg. Hij raakte gewond aan zijn enkel. De parachutisten, beiden leerlingen bij de parachutistenclub Skydive ENPC,  waren opgestegen vanaf Breda International Airport.

In oktober 2018 maakte een lesvliegtuig een zogenoemde stuiterlanding naast de baan. De inzittenden konden zonder verwondingen het vliegtuig uitstappen. Volgens ooggetuigen zou het voorwiel zijn afgebroken tijdens de landing.

In samenwerking met indebuurt Breda