Volledig scherm
Als auto's in een visgraat zijn geparkeerd, zoals op de voorbeeldfoto, zijn er wel twaalf parkeerplekken te realiseren bij Onder de Masten in Zundert © Foto Raphael Drent

Vijf? Nee, twaalf parkeerplekken bij Onder de Masten in Zundert

ZUNDERT - Bij de nieuwe woningen die in Zundert worden gebouwd op de plaats waar vroeger de bibliotheek stond, komen aan de voorkant geen vijf, zoals eigenlijk het plan was, maar twaalf parkeerplaatsen. Dat heeft de gemeenteraad van Zundert dinsdag besloten door een amendement aan te nemen van het CDA.

De bibliotheek die aan Onder de Mast stond maakt plaats voor zeven sociale huurwoningen. Volgens de norm moeten er voor de nieuwe bewoners in totaal twaalf parkeerplaatsen bij worden gerealiseerd. In het bouwplan zijn echter maar vijf plekken ingetekend waar auto's achter elkaar kunnen worden neergezet. 

Parkeerdruk

Te weinig, zo oordeelden eerder al eens omwonenden. Het is vragen om problemen. Naast de nieuwbouw is immers een sporthal. En met name in de weekenden en in de avond betekent dat, dat er veel in de omgeving wordt geparkeerd. Die verkeersdruk wordt met de komst van zo'n klein aantal parkeerplaatsen voor de nieuwe bewoners alleen maar groter. 

Omwonenden kwamen met een tekening waaruit bleek dat, wanneer de auto’s niet achter elkaar worden geparkeerd, maar in ‘visgraat’, dus schuin haaks op de woningen, er ruimte is voor twaalf parkeerplaatsen voor de nieuwbouw. Het CDA nam dat idee over en vroeg in een amendement om het visgraatparkeren op te nemen in het bouwplan.

Onveilig

Wethouder Johan de Beer (Dorpsbelangen) was daar niet voor. Hij meent dat het visgraatparkeren onveilig is, auto’s moeten achteruit uit de havens rijden. Bovendien is het lelijk: er staat meer blik op straat. En dan is de weg ook nog zo smal, dat er waarschijnlijk niet genoeg ruimte is om de visgraatparkeerhavens aan te leggen. Dat betekent dat er beknibbeld moet worden op het bouwperceel.

Hij wees op een alternatieve mogelijkheid om op een groenstrook bij de sporthal dertien extra parkeerplaatsen aan te leggen. Die kunnen eventueel later worden uitgebreid met nog eens twaalf plekken op een ander stukje groen in de omgeving.

Op de fracties van Dorpsbelangen en Rien van de Sande na, kreeg de wethouder de politici niet achter zich. Die vonden dat het beter is om aan de voorkant het parkeren op te lossen, dan het achteraf te repareren. 

BN DeStem gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Breda

poll

Heeft NAC voldoende progressie getoond om vertrouwen te hebben in directe handhaving?

Heeft NAC voldoende progressie getoond om vertrouwen te hebben in directe handhaving?

  • Ja (50%)
  • Nee (50%)
1395 stemmen