Bij een inval bij een van de NAC-supporters is de deur met grof geweld ontzet.
Volledig scherm
Bij een inval bij een van de NAC-supporters is de deur met grof geweld ontzet. © BN DeStem

Vier NAC-supporters met grof geweld van bed gelicht voor betrokkenheid rellen na derby

Update + VideoBREDA/MADE - Vier mannen zijn vanmorgen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de rellen na afloop van de derby NAC tegen Willem II op zondag 21 oktober.

Het gaat om twee mannen uit Made van 22 en 33 jaar, en twee uit Breda van 26 en 27 jaar. Ze worden verdacht van onder andere openlijk geweld, poging tot zware mishandeling, opruiing, vernieling, mishandeling en belediging. Naar aanleiding van beelden verwacht de politie nog meer aanhoudingen te verrichten.

Machtsvertoon

Menno Buntsma is advocaat van twee van de verdachten. Volgens hem is de politie maandagochtend rond 6 uur met grof geweld de huizen van de twee binnengevallen. Daarbij is onder meer een deur gesneuveld.

Buntsma begrijpt niet waarom de invallen met zoveel machtsvertoon gepaard moest gaan: ,,We praten hier niet over een recidivist, geen hooligans. Toch staat de politie met dik twaalf man op de stoep en vallen op een manier binnen die totaal misplaatst is. Kom op zeg, zo ga je niet met mensen om.”

,,Met flink geweld een deur eruit zagen, dat is gewoon pure frustratie. Ze bellen niet aan, kijken niet eens of er kinderen in huis zijn. Ik ga zeker vragen stellen over waarom dit nu zo moest gaan.”

Politiewoordvoerder Eric Passchier laat weten dat dit de normale gang van zaken is als de verdachten als gevaarlijk worden aangemerkt: ,,Deze twee mannen worden van zeer ernstige geweldsmisdrijven verdacht. Dan nemen we geen enkel risico.”

Belediging, bedreiging, opruiing

Het onderzoek naar de relschoppers heeft de vier mannen aan het licht gebracht. Ze worden verdacht van onder onder meer betrokkenheid bij de rellen, belediging, bedreiging en opruiing. De vier zijn overigens niet de politiemedewerkers die verdacht zijn van betrokkenheid bij de ongeregeldheden. Passchier: ,,Het onderzoek naar hen loopt nog.”

Zondag 22 oktober veroorzaakte een groep NAC-hooligans rellen na afloop van de wedstrijd NAC - Willem II buiten het Rat Verlegh Stadion in Breda. De politie en de Mobiele Eenheid grepen in, waarna de groep zich tegen hen keerde. Hooligans gooiden met stenen en mishandelden zowel agenten als paarden met broekriemen en kettingen. Ook trokken ze agenten van hun paard. Twee agenten raakten lichtgewond bij de rellen. 

Vijf supporters werden die middag al aangehouden. Zij zijn inmiddels vrij, maar worden nog altijd gezien als verdachten. De politie wist toen al te vertellen dat ze nog enkele tientallen arrestaties zou verrichten. In het stadion zijn camerabeelden veilig gesteld en ook buiten het stadion zijn opnames gemaakt. 

Bij een inval bij een van de NAC-supporters is de deur met grof geweld ontzet.
Volledig scherm
Bij een inval bij een van de NAC-supporters is de deur met grof geweld ontzet. © BN DeStem
  1. Groep van 75 crossers luistert niet als politie ingrijpt in Bosschenhoofd, ‘onacceptabel gedrag’ gaat verder in Lage Zwaluwe

    Groep van 75 crossers luistert niet als politie ingrijpt in Bosschen­hoofd, ‘onaccepta­bel gedrag’ gaat verder in Lage Zwaluwe

    BOSSCHENHOOFD - Een groep van 75 crossende bestuurders en bijbehorend publiek is zaterdagmiddag bij vliegveld Breda International Airport weggestuurd. Ondanks dat samenscholen niet is toegestaan, werd dezelfde groep een paar uur later opnieuw gezien bij NS Station Lage Zwaluwe. Daar ging de illegale wedstrijd verder en stond er opnieuw een groep mensen toe te kijken.

In samenwerking met indebuurt Breda