Het riool onder het schoolakkerplein word gecontroleerd met behulp van een robot dat door de rioolbuis rijdt. Via een camera word gekeken of er lekkages of beschadigingen zijn.<br />Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs
Volledig scherm
Het riool onder het schoolakkerplein word gecontroleerd met behulp van een robot dat door de rioolbuis rijdt. Via een camera word gekeken of er lekkages of beschadigingen zijn.
Foto: Joyce van Belkom/Pix4Profs

Vier kilometer met de camerarobot door het riool: in strijd tegen de rat

BREDA -  De gemeente en woningcorporatie WonenBrebrug zijn vandaag begonnen met een onderzoek naar de staat van de riolen in het Ginneken. In strijd tegen de rat.

Behendig laat John de Jong, leidingspecialist bij aannemersbedrijf Oomen, de zilverkleurige robotkar via de putdeksel in de schoongespoten rioolbuis zakken. Het is de camerawagen die de aankomende week de riolen van het Ginneken in kaart moet brengen. Zo’n vier kilometer in totaal. Binnen, in de bus, bestuurt Eelco van Kuijen met een joystick ondergronds de wagen. Samen bestuderen ze de beelden van de binnenkant van het eivormige riool onder de Viandenlaan. ,,Zie je deze stronk? Die is dwars door de pijp heen gegroeid. Ongeveer tachtig procent van klachten die mensen hebben komt door de wortels van de bomen.” 

Toename

Het aannemersbedrijf brengt in opdracht van de gemeente en woningcorporatie WonenBreburg het riool onder de Bavelselaan, Van Brechtstraat, Sint Laurenslaan, Viandenlaan, Schoolakkerplein, Vogelenzanglaan, Keermanslaan en Kerkhofweg in kaart. Al in 2013 werd er geklaagd over ratten in het Ginneken. Wel nam het aantal meldingen van rattenoverlast af van 39 in 2014 naar 15 tot en met oktober vorig jaar. In de hele stad lijkt de rattenoverlast toe te nemen: tot en met oktober vorig jaar kwamen er 267 meldingen binnen over het ongedierte. 

Naast overlast speelt er nog een kwestie. Zowel de gemeente en de particuliere eigenaren van de huizen als verhuurder en woningcorporatie WonenBreburg zijn gemoeid met de grond en de ondergrondse pijpleidingen.

Watervrees

,,Wellicht dat er wortels van bomen weggehaald moeten worden en er riolen moeten worden vervangen. Maar eerst wordt er geïnventariseerd, om te kijken waar de buizen allemaal liggen”, vertelt Alwin Watzeels, inspecteur en ondergronds expert van de gemeente. ,,De ratten gebruiken de buizen wel vaker als weg, maar ze hebben een hekel aan water. Maar er hoeft maar een gaatje te zitten in de buizen, dan kan het wel eens zijn dat ze naar boven gaan wandelen.”

Leentje van den Berg, die aan de Van Brechtstraat woont is opgelucht. Zij klaagt al jaren over de ratten. ,,Een signaal dat ze het probleem nu serieus nemen. Nu is het afwachten wat eruit komt, ik ben heel benieuwd.”

Resultaten

Buurtbewoners kunnen tot volgende week woensdag meekijken met de camera’s onder de grond. Het gehele onderzoek neemt tot uiterlijk 26 april in beslag. De resultaten van het onderzoek zijn in juni bekend. 

  1. Glas en metaal uit kunstgras gestofzuigd: Bredase voetbalclubs kunnen weer veilig het veld op

    Glas en metaal uit kunstgras gestof­zuigd: Bredase voetbal­clubs kunnen weer veilig het veld op

    BREDA - De voetbalclubs VV Bavel en JEKA kunnen weer gebruik maken van hun kunstgrasvelden. Nadat de gemeente Breda afgelopen dinsdag een laatste test heeft gedaan, kan er weer worden gevoetbald. Halverwege mei werden de splinternieuwe velden afgekeurd. Dat was omdat er klein deeltjes glas en metaal waren gevonden. Dat bleek nadat spelers van JEKA zeker een week gebruik hadden gemaakt van het veld. In Bavel was overigens nog niet gevoetbald.

In samenwerking met indebuurt Breda