Volledig scherm
De gekantelde vrachtwagen op de A59 bij Made. © Mathijs Bertens / MaRic Media

VID betreurt ophef onder truckers: 'Het gaat om professionaliteit hele transportsector'

BREDA - De Verkeersinformatiedienst (VID) betreurt het dat het beeld is ontstaan dat de VID twijfelt aan de professionaliteit van sommige truckers na de vele ongevallen door de gladheid zaterdag. Het gaat de dienst om de professionaliteit van de hele transportsector. "Het verbaast ons dat transportbedrijven het kennelijk normaal vinden dat zij chauffeurs de weg op sturen, terwijl tal van instanties met klem adviseren dat juist niet te doen", meldt de VID in een verklaring zaterdagavond.

Zaterdag waren diverse vrachtwagens betrokken bij ongevallen op de gladde wegen, ook in West-Brabant. "Je verwacht van iemand die voor zijn beroep rijdt, dat hij beter weet wat hij doet dan een niet-professionele bestuurder", meldde medewerker Patrick Potgraven van de VID aan de NOS.

Zijn opmerkingen schoten in het verkeerde keelgat bij diverse beroepschauffeurs. Arthur van Dijk, voorzitter Transport en Logistiek Nederland, veegde alle kritiek van de VID van tafel. "Het is heel gemakkelijk om de vrachtwagenchauffeur de schuld te geven. Dit zijn voorbarige en ongefundeerde uitspraken", meldde Van Dijk aan BN DeStem.

In de verklaring die de VID zaterdagavond op de website plaatste wijst de dienst op het klimaat binnen de transportsector. Truckers zouden, zonder dat dit consequenties heeft, ervoor moeten kunnen kiezen niet de weg op te gaan als de wegen bijvoorbeeld extreem glad zijn. "In de luchtvaartsector is dat vrij normaal: het is de piloot die besluit om te vliegen, de luchtvaartmaatschappij moet zich daarbij neerleggen."

Volledig scherm
© Jeroen Stuve MaRicMedia

In samenwerking met indebuurt Breda