Volledig scherm
Artist impression van bouwplan De Tantes van Van Gogh. Met (wit) het herbouwde pand van de tantes op de Markt er achter (het bruine gebouw) het wooncomplex © DC Bouw & Ontwikkeling

Verzet tegen Tantes van Van Gogh

ZUNDERT - Er zijn 55 bezwaren ingediend tegen bouwplan De Tantes van Van Gogh in Zundert. Dat meldt een woordvoerster van de gemeente. Van die bezwaren kwamen er 47 deze week binnen.

Dat is geen toeval. Het is het gevolg van een actie van Leo Goorden en Marlies van Geel uit Zundert. Zij hoorden in hun omgeving veel gemopper op het bouwplan. Van Geel: ,,Wij zijn die mensen er op gaan wijzen dat er nog tot en met 10 mei bezwaar kon worden gemaakt." Om het indienen van een bezwaar gemakkelijk te maken, stelde Van Geel een standaardbrief op waarvan gebruik kon worden gemaakt.

Het bouwplan De Tantes van Van Gogh bestaat uit twee delen. Aan de Markt wordt het voormalige huis van de buurvrouwen van Van Gogh (die hij tante noemde) in oude stijl herbouwd. Erachter, in de Sint Elisabethstraat komt een complex met vijftien appartementen.

De bezwaren zijn niet gericht op de plannen voor de Markt, maar op het complex in de Elisabethstraat. Dat komt op de oergrond van Vincent van Gogh te staan, luidt het protest. Het complex overschaduwt straks het Van Goghplein (met Van Goghkerk, kosterswoning en beeld van Zadkine) en de tuin achter het Van GoghHuis. Het is één van de laatste historische delen van Zundert en verdient bescherming.

Projectontwikkelaar David Castelijn van DC Bouw & Ontwikkeling: ,,Je hoort, omdat dat de procedure is, nu alleen het geluid van de tegenstanders, niet van anderen." Bovendien: ,,De plannen zijn gemaakt na ruggespraak met de stichting Van Gogh & Zundert. Die heeft geen bezwaar ingediend." Dat beaamt Johan Brosens van die stichting. ,,We hebben het geaccepteerd." Want alleen door in te stemmen met het complex was het andere plan, de herbouw van het huis van de tantes, te betalen. Dat vond de stichting belangrijker.

De gemeente neemt de bezwaren de komende tijd onder de loep. 

In samenwerking met indebuurt Breda