Vernieuwde Veste brengt alles samen op het podium in Breda

BREDA - “Let’s get loud!” in plaats van “ssst”. Dat is het verschil tussen Nieuwe Veste van nu en de bibliotheek van vroeger. Nieuwe Veste is nu een culturele markthal, veel meer dan alleen een bibliotheek, muziekschool en centrum voor beeldende kunst. 

Iedere Bredanaar wordt uitgenodigd om binnen te komen en te proeven van cultuur, op welke manier dan ook. Zaterdag was de officiële opening na een lange verbouwing. Door de aanpak is het instituut veel meer één en veel meer een plek waar Bredanaars kunnen samenkomen.

De opening was even verrassend als Nieuwe Veste zelf wil zijn. Het publiek dacht te luisteren naar een saaie toespraak van Gertjan Endedijk, maar de directeur werd al snel onderbroken door de voordracht van een actrice. Die jonge danseressen het podium op zag komen, een oude verteller en een koperkwartet, een 19-jarige rapper uit Afghanistan, toetsenisten en een schoonmaakster... zelfs een dansende directeur. 

Zo kwam alles wat Nieuwe Veste te bieden heeft in een voorstelling bij elkaar. En die toneelspelende schoonmaakster? Die maakt in het normale leven dus écht schoon in Nieuwe Veste. Als was het om te bewijzen dat het verbouwde instituut geen beperkingen kent, alleen mogelijkheden.

De opening werd afgesloten door een snoeihard optreden van negen slagwerkers onder leiding van Leo van Lieshout. Het nummer “Let’s get loud” klonk door in de uitvoering. En daar gaat je bloed een stuk sneller van stromen dan van “ssst”.

Volledig scherm
De opening van de Nieuwe Veste in Breda. © Pix4profs / Jan Stads

In samenwerking met indebuurt Breda