Volledig scherm
Bij de vorige Statenverkiezingen liet ook premier Mark Rutte van zich horen, zoals hier op het Tilburgse Piusplein. © Jeroen van Eijndhoven / PVE

Verkiezingen Brabant: deze partijen doen mee

DEN BOSCH - Forum voor Democratie en Denk doen mee aan de verkiezingen voor Provinciale Staten in Brabant. In totaal zijn er zestien partijen die hebben laten weten dat ze de politieke strijd willen aangaan.

Alle partijen die nu al zijn vertegenwoordigd hebben zich opnieuw ingeschreven. Verder hebben zich naast Forum en Denk nog drie andere partijen aangemeld. Het gaat dan om Code Oranje, Senioren Brabant en Ouderen Appél-Hart voor Brabant. Net als bij Denk en Forum is bij deze partijen nog niet bekend wie de lijsttrekkers worden. Dat wordt pas in de loop van februari bekend.

De partijen die in 2015 een gooi naar het Brabantse pluche hebben gedaan maar de kiesdrempel niet hebben gehaald keren niet terug. Zowel de Libertarische Partij, Platform Vrije Politiek, Stem NL en Jezus Leeft hebben niets meer van zich horen.

Forum voor Democratie en Denk zijn landelijk actief, maar de drie andere nieuwkomers zijn nog redelijk onbekend. Code Oranje is opgericht door de waarnemend burgemeester van Heerhugowaard en wil de huidige democratie hervormen, zodat ‘de samenwerking met de inwoners van Nederland centraal staat’. Ouderen Appèl - Hart voor Brabant kent zijn oorsprong in Eindhoven bij lokale politicus Dré Rennenberg. Van Senioren Brabant is op dit moment weinig meer bekend dan dat ze zich hebben ingeschreven voor de Statenverkiezingen.

Dit zijn de deelnemende partijen en hun lijsttrekkers (voor zo ver bekend):

1. VVD (Christophe van der Maat)

2. CDA (Marianne van der Sloot)

3. SP (Maarten Everling)

4. PVV (Alexander van Hattem)

5. D66 (Anne-Marie Spierings)

6. GroenLinks (Hagar Roijackers)

7. PvdA (Stijn Smeulders)

8. Partij voor de Dieren (Marco van der Wel)

9. 50PLUS (Jan Frans Brouwers)

10. CU-SGP (Hermen Vreugdenhil)

11. Lokaal Brabant (Wil van Pinxteren)

12. Forum voor Democratie (nog niet bekend)

13. DENK (nog niet bekend)

14. Code Oranje (nog niet bekend)

15. Senioren Brabant (nog niet bekend)

16. Ouderen Appèl - Hart voor Brabant (nog niet bekend)

In samenwerking met indebuurt Breda